‘Stephen Frears, tendre i corrosiu’: extensa retrospectiva dedicada al director de ‘Les amistats perilloses’

El cicle repassa la filmografia d’aquest sòlid artesà del cinema que ha desenvolupat la seva carrera a cavall d’Europa i els Estats Units

Sovint els directors europeus, quan van a Hollywood, es venen l’ànima al diable. És difícil mantenir el nivell d’exigència artística i conciliar-lo amb l’exigència de l’èxit comercial. Stephen Frears ho ha aconseguit. Les seves Dangerous Liaisons The Grifters no desmereixen en res My Beautiful Laundrette. I a Florence Foster Jenkinsmanté el mateix esperit crític i sentit de l’humor que a Mrs. Henderson Presents.

Publicitat

Els Oscars i les bones recaptacions han acompanyat la seva trajectòria. Ara bé, Frears no és un autor a l’europea, sinó un cineasta de la vella escola, un gran cineasta professional. Sap dirigir actors i contar històries. Helen Mirren, Judi Dench, Julia Roberts, Meryl Streep, John Malkovich, Sergi López, Daniel Day-Lewis, Audrey Tautou, Glenn Close, Michelle Pfeiffer i Dustin Hoffman han estat esplèndids sota les seves ordres. Al respecte Frears ha dit en alguna ocasió: “soc com Woody Allen: contracto actors molt bons i per tant no els he de dir res. Em limito a posar les condicions perquè facin la seva feina i mantinc la boca tancada”.

Potser Frears no té un món propi, però té una cosa molt millor: una mirada personal sobre el món. I sap conciliar la tendresa i l’amor pels personatges amb el fet de ser corrosiu, crític, amb les estructures socials i amb la hipocresia. Pot tenir una certa pietat per la reina, però mai no oblida que ella té el poder i no dubta a servir-se’n.

Nascut el 1941 a Leicester, Anglaterra, Stephen Frears estudia dret a la Universitat de Cambridge, però aviat se sent atret pel cinema i el teatre després d’entrar en contacte amb alguns membres dels Monty Python com John Cleese. Fa d’ajudant de direcció d’alguns dels noms clau del Free Cinema, com Karel Reisz i Lindsay Anderson, i a la dècada dels setanta arrenca la seva carrera a la televisió, mitjà on ha anat tornant puntualment i on va entrar en contacte amb alguns dels seus col·laboradors, com el guionista Alan Bennett, que va escriure un dels seus primers èxits al cinema, Prick Up Your Ears, biopic del dramaturg Joe Orton. Frears va debutar al cinema el 1971 amb Gumshoe (Detectives in licencia), però el títol que el dona a conèixer internacionalment arriba el 1985 de la mà de Hanif Kureishi, autor del guió de My Beautiful Laundrette, amb qui va repetir dos anys més tard a Sammy and Rosie Get Laid.

De seguida fa el salt al cinema nord-americà, on col·labora amb el guionista Christopher Hampton a Dangerous Liaisons iMary Reilly, i adapta Jim Thompson a The Grifters. En la seva obra posterior no hi falten les històries de caire més social ubicades al seu país d’origen, com The VanDirty Pretty Things Philomena, i els biopics, un gènere en què es mou amb molta comoditat (The QueenFlorence Foster JenkinsVictoria & Abdul). Fets i personatges reals sovintegen en la seva filmografia: “Encarnen desafiaments interessants, perquè has de ser fidel a la història i als protagonistes, i necessites tractar-los amb el tacte i la imparcialitat necessaris. Evidentment, com a director tens menys llibertat artística, especialment quan la gent real encara és viva. Has de portar a terme una investigació molt precisa i demostrar certa empatia”, ha argumentat Frears.

Recentment Stephen Frears ha tornat amb èxit a la televisió, on ha dirigit la minisèrie protagonitzada per Hugh Grant i Ben Wishaw A Very English Scandal. Ja té a punt una altra sèrie, State of the Union, creada amb l’escriptor i guionista Nick Hornby, i ha dirigit un episodi de The Loudest Voice, centrada en el fundador de Fox News, Roger Ailes. Frears es troba ara mateix immers en la preproducció d’un nou projecte.

Sessions de la retrospectiva ‘Stephen Frears, tendre i corrosiu’:

 

My Beautiful Laundrette

La meva preciosa bugaderia

Stephen Frears, 1985

Dimarts 14 de maig / 20.00 h

Divendres 17 de maig/ 17.00 h

Gumshoe Detectiu

Stephen Frears, 1971

Dijous 16 de maig / 18.30 h

Diumenge 19 de maig / 16.30 h

Prick Up Your Ears Obre’t d’orelles

Stephen Frears, 1987

Divendres 17 de maig / 21.30 h

Dissabte 18 de maig / 19.30 h

Mrs. Henderson Presents

Mrs. Henderson presenta

Stephen Frears, 2005

Dissabte 18 de maig / 19.00 h

Dimecres 29 de maig / 20.00 h

Dangerous Liaisons

Les amistats perilloses

Stephen Frears, 1988

Dissabte 18 de maig / 22.00 h

Dimarts 21 de maig / 20.00 h

Sunset Across the Bay

Stephen Frears, 1975

Dimecres 22 de maig / 18.30 h

Dijous 23 de maig / 21.30 h

High Fidelity Alta fidelitat

Stephen Frears, 2000

Divendres 24 de maig / 17.00 h

Diumenge 26 de maig / 21.30 h

The Grifters

Els estafadors

Stephen Frears, 1990

Dijous 23 de maig / 18.30 h

Divendres 24 de maig / 22.00 h

The Van

La camioneta

Stephen Frears, 1996

Dissabte 25 de maig / 19.00 h

Dimarts 28 de maig / 20.00 h

The Queen

Stephen Frears, 2006

Dissabte 25 de maig / 22.00 h

Diumenge 26 de maig / 16.30 h

Mary Reilly

Stephen Frears, 1996

Diumenge 26 de maig / 19.00 h

Dimecres 29 de maig / 17.00 h

Philomena

Stephen Frears, 2013

Dijous 30 de maig / 20.00 h

Divendres 31 de maig / 17.00 h

Victoria and Abdul

La reina Victoria y Abdul

Stephen Frears, 2017

Divendres 31 de maig / 22.00 h

Diumenge 2 de juny / 19.00 h

Lay the Favourite

Stephen Frears, 2012

Dissabte 1 de juny / 21.30 h
Dissabte 8 de juny / 19.00 h

 

 

 

 

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes