L’Iran comença a vendre el seu petroli al “mercat gris” per evitar les sancions dels EUA

"No és contraban. Estem responent unes sancions que no veiem ni justes ni legítimes"

El Govern iranià ha començat a mobilitzar “tots els recursos” per vendre el seu petroli al “mercat gris” davant les sancions declarades el divendres per les autoritats nord-americanes, segons ha informat el viceministre per al petroli Amir Hossein Zamaninia.

Publicitat

Els Estats Units ha amenaçat els compradors de cru iranià amb sancionar-los a partir de l’1 de maig si segueixen comerciant amb la república islàmica, en declarar la fi d’una moratòria de sis mesos durant la qual l’Iran podia vendre quantitats limitades als seus principals clients.

Ara, el viceministre ha anunciat que el país recorrerà a canals irregulars per vendre el cru. “No és contraban. Estem responent unes sancions que no veiem ni justes ni legítimes”, ha afegit Zamaninia.

El ministre no ha explicat exactament quins canals faran servir, però la república islàmica ha recorregut en moltes ocasions a la pràctica de vendre petroli a firmes privades amb descomptes extraordinaris. Aquestes firmes posteriorment el distribueixen a altres països.

Amb tot, Zamaninia ha reconegut que l’exportació no pot arribar als nivells esperats per les vies tradicionals. “És clar que no arribarem als dos milions i mig de barrils al dia, així que haurem de prendre decisions importants sobre la nostra gestió econòmica i financera”, ha avisat en declaracions recollides per l’agència oficial iraniana IRNA.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes