556 persones aprenen català amb el Consorci per a la Normalització Lingüística

El Programa de Reincorporació al Treball 2018 i està adreçat a persones estrangeres i ofereix formació laboral i formació de llengua i cultura catalana

La directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa, ha participat en diversos actes de lliurament de certificats als alumnes que han superat el curs del Programa de Reincorporació al Treball, que s’han fet de forma descentralitzada a les comarques de les demarcacions territorials de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Franquesa ha volgut emfasitzar la importància d’aprendre català “per adaptar-se plenament a aquest país i no quedar al marge de la vida quotidiana i perquè la llengua és un instrument per poder treballar, que implica, en qualsevol cas, relacionar-se amb els altres”.
Franquesa ha remarcat també que “Catalunya està feta amb la diversitat de persones que hi han vingut a viure i que parlen altres llengües, fins a 300 llengües diferents, de fet” i que “el 17 % de la població adulta és nascuda a l’estranger i té una llengua primera o familiar diferent del català o el castellà”.
 
556 inscrits en 40 cursos
Un total de 556 persones han seguit enguany els 40 cursos de nivell inicial de llengua catalana i els 39 cursos de coneixement de la societat i el seu marc jurídic que ha organitzat el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), dins el Programa de Reincorporació al Treball impulsat per la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania (SIMC) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Aquest programa es dirigeix a persones estrangeres immigrades amb necessitat de regularitzar la seva situació i a persones reagrupades amb l’objectiu de dotar-les dels coneixements necessaris per poder integrar-se en el món laboral, amb eines per assolir l’autonomia personal que facilitin la seva integració en la dinàmica local.
La formació ha ofert formació laboral i formació lingüística i de l’entorn. La laboral, realitzada per entitats socials, es complementa amb pràctiques no laborals a empreses del sector. L’any 2018 han participat en el programa 38 entitats, 9 més que el 2017, que han fet cursos de diferents àmbits professionals, com ajudant de cambrer/a, auxiliar de cuina i restauració, atenció al client i missatgeria sostenible, atenció sociosanitària a persones dependents en institucions, bugaderia, manipulació d’aliments, mosso de magatzem, manipulació del bruc i els aprofitaments forestals, manteniment d’embarcacions nàutiques, maquinista de confecció industrial, monitor/a del lleure i peó de neteja i manteniment, entre d’altres.
La formació lingüística i de l’entorn d’aquest programa, realitzada des del 2007 pel CPNL, consta de 65 hores de formació en llengua i cultura catalana, que es divideixen en dos mòduls. El primer mòdul, de 20 hores, està dedicat a continguts necessaris per al coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic (15 hores) i continguts lingüístics específics del sector professional per al qual es formen (5 hores). El segon mòdul és un curs de llengua general de 45 hores, amb activitats didàctiques adaptades, en molts casos, a les situacions comunicatives i a les necessitats lingüístiques del sector professional concret.
El català com a facilitador de la reincorporació laboral
El CPNL participa en el Programa de Reincorporació al Treball des del 2007, amb la voluntat de facilitar l’aprenentatge del català als usuaris del programa com un instrument per incrementar les possibilitats d’inserció laboral.
La participació del CPNL en aquest projecte facilita el coneixement de l’entorn i de la societat catalana i incorpora la llengua catalana en el context laboral, mitjançant mètodes d’aprenentatge cooperatius.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes