El piano de Roger Mas dona el tret de sortida a l’Alhambra Festival Jazz Vic

Les propostes musicals s’allargaran fins el 12 de maig

Publicitat
La 21a edició de l’Alhambra Festival Jazz de Vic ha començat aquest dijous al vespre amb el concert inaugural a càrrec de Roger Mas. Davant una vintena de persones que l’esperava a la Jazz Cava, Mas ha presentat el seu darrer disc ‘Solo piano / Segles Lligats’ (Fresch Sound New Talent, 2017). Pianista i compositor, Roger Mas és un dels intèrprets més reconeguts a Catalunya, també per ser membre de la banda del llegendari músic Carles Benavent i ‘sideman’ en molts altres projectes. En la seva presentació, l’artista ha destacat “la valentia” del festival per apostar per un concert només de piano en la sessió inaugural. A partir d’ara i fins el 12 de maig el festival omplirà la capital osonenca de les noves tendències del jazz i les músiques improvisades.
Roger Mas ha presentat aquest dijous al vespre el seu últim disc amb un concert de piano on ha anat desgranant quinze composicions que s’inspiren en un nou territori i en noves motivacions de l’artista. El festival tornarà a veure Mas en acció amb la proposta de la segona marató UnderPool en què serà un dels artistes convidats.

Després del ‘Pianíssim’, demà, la Jazz Cava acollirà l’actuació de Los Sara Fontán, una violinista que porta 25 anys interpretant i explorant les possibilitats amb tot tipus d’estils i formats. És una proposta que va de la música clàssica al rock experimental, passant per l’electrònica. El dissabte 4 de maig el festival arrencarà amb el concert d’Andreu Moreno Quartet. Una formació que utilitza la improvisació amb estils que van del ‘free jazz’ a la música electrònica. Ara presenten el seu primer disc, ‘Divertimento’, un àlbum amb composicions que busquen connectar melodies despreocupades i alegres amb acompanyaments sofisticats.

Dissabte també serà el torn de la primera banda internacional que passarà per aquesta edició del festival: Pocket Corner, un quartet noruec de ‘free jazz’ creat el 1986 i liderat pel trompetista i compositor Didrik Ingvaldsen. Després de més de 30 anys de gires i actuacions en festivals, visitaran la Jazz Cava per segona vegada amb un directe ple d’harmonia, creativitat i energia.

Com ja és tradició, diumenge 5 de maig l’Escenari Alhambra acollirà l’actuació de la Big Band EMVIC. A la tarda, pel mateix escenari hi passarà el saxofonista Gorka Benítez, considerat com el millor narrador d’històries del panorama jazzístic del país. Compta amb més de 70 discos enregistrats, actuacions als festivals i clubs més importants de l’Estat espanyol i d’Europa, i col·laboracions amb artistes de la talla de Randy Brecker, Omara Portuondo, Paco Ibáñez, Chicuelo, Martirio i Emilio Solla. Benítez presentarà el seu darrer treball discogràfic, ‘Salalagua’ (Fresh Sound New Talent, 2017), i ho farà en format trio, completat pel guitarrista Dani Pérez i el bateria David Xirgu.

Els suecs Fire! Protagonitzen la segona setmana del festival

La segona setmana de festival començarà el dijous 9 de maig amb la Festa Final Nucli Trio Convida. Durant tot l’any, el trio, format per Guillem Plana (guitarra), David Viñolas (bateria) i Aleix Forts (contrabaix) ha actuat mensualment a la Jazz Cava portant un músic convidat. Per tancar aquest cicle oferiran un concert commemoratiu per on passaran els artistes convidats que han participat al llarg d’aquests mesos, com Marta Roma, Adrià Plana o Pol Padrós, entre d’altres.

L’endemà, divendres 10 de maig, serà el torn d’un altre projecte improvisador, els Duot. Format el 2007 per Albert Cirera al saxo i Ramon Prats a la bateria –dos músics àmpliament coneguts pel públic del festival–, té una gran influència dels mestres Peter Brötzmann i d’Agustí Fernández, entre d’altres. Actualment, és un dels grups més rellevants del free jazz i de la música improvisada de l’Estat, amb una proposta valenta i transgressora que busca els límits del seu so.

Dissabte 11 de maig tindrà lloc la segona Marató UnderPool, organitzada per aquest segell independent barceloní. Casadesús ha explicat que després de la gran experiència de l’any passat, s’ha tornat a organitzar una marató de quatre hores de música on els artistes del segell presentaran algunes de les propostes més interessants del jazz contemporani i la música improvisada. La gran novetat d’enguany és que el segell UnderPool ha fet un pas més enllà i en col·laboració amb el segell alemany ShoeBill Music i l’Alhambra Festival Jazz Vic celebrarà la marató a les dues ciutats: Vic i Berlín. Els artistes i formacions que es podran veure a Vic són Johannes Haage Trio, Marc Cuevas, Roger Mas, Sergi Felipe, i Whispers.

A la nit, tindrà lloc un altre dels plats forts del festival: l’única actuació a Catalunya del grup suec Fire!, un trio format el 2009 que crea una barreja de versions distorsionades de música contemporània experimental. Amb membres de formacions com The Thing, Tape i Wildbirds & Peacefrums, la seva sonoritat passa per l’electroacústica, el soroll industrial, garatge, rock creatiu i free jazz, amb la qual construeixen un nou llenguatge i nous models d’abordar la música improvisada.

Diumenge 12 de maig s’ha tornat a programar una nova edició del Matí de les Escoles de Música. Per tancar el festival, el mateix escenari comptarà amb els poliritmes balinesos i polimetries africanes, hardcore i ‘free jazz’ de la banda barcelonina Za!, que compartirà escenari amb la jove banda berlinesa 13 Year Cicada, liderada per Zooey Agro.

Com a activitats paral·leles, dimarts dia 7 es podrà veure la projecció de cinema a l’ETC ‘El maquinista de la general’, amb música en directe de piano de Marc Vernis.

El 70% de la programació del festival és gratuïta. Les entrades es poden comprar a través del web del festival i els preus van dels 5 als 25 euros. Les actuacions es repartiran entre l’Escenari Alhambra, situat a la plaça del Carbó, i la mateixa Jazz Cava.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes