Swab parla amb Domenico de Chirico

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Domenico de Chirico és un comissari independent d’Itàlia. Nascut a Bari el 1983, viu i treballa a Milà. Des del 2011 fins al 2015 va ser professor de “Cultura visual” i de “Investigació de tendències” a l’Institut Europeu de Disseny de Milà (IED). Col·labora amb diversos artistes internacionals, galeries, institucions, fires d’art, premis d’art i revistes a tot el món. Ha estat director artístic a la Fira DAMA, Torí des de 2016. També va ser professor visitant a Goldsmiths, University of London (2018); Esdeveniment de xarxa per a comissaris joves, LISTE – Art Fair Basel, Basilea (2018). Properes exposicions i recerques (2019/20): Fira d’Art Contemporani de SwabBarcelona, Barcelona (membre del comitè); Premi Matteo Olivero 2019 (assessor), entre d’altres; Exposicions en diversos llocs i ciutats, entre les quals: Moscou, Torí, Milà, Venècia, Mont-real, Hamburg, Tbilisi, Zuric, Munic, Poznań, Berlín, Istanbul, etc.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por Domenico de Chirico (@domenico_de_chirico) el

Què representa l’art jove al panorama internacional?

Més enllà de les seves possibilitats econòmiques, l’art jove manté viva la intrincada escena artística contemporània amb la seva frescor, esperança i coneixement. De totes maneres, he de dir que prefereixo parlar d’escena emergent, més que d’art jove.

Quin futur té l’art contemporani a un món on prima la tecnologia i la immediatesa?

Tant la tecnologia com la immediatesa juguen papers fonamentals en l’era de la globalització, i l’escena artística juga és part integral d’aquest canvi.

Quin és el paper que han de representar els comissaris i els col·leccionistes a una fira d’art?

Com és obvi, els col·leccionistes i comissaris són importants per a garantir el suport i la inversió econòmica i curatorial d’aquest moment perfecte que facilita trobades conscients, un context l’èxit del qual depèn de tals condicions.

Què diferencia Swab Barcelona d’altres fires? Què pot aportar Swab Barcelona al món de l’art que una altra fira no pugui?

La pròpia ciutat marca la diferencia, especialment perquè actua com a pont metafòric entre Europa i Amèrica Llatina, a més de representar a molts països d’altres zones del món.

Per tant, quines són les raons per les quals el públic hauria de visitar Swab?

El que més m’interessa de Swab és la seva vocació democràtica: la fira ofereix el balanç perfecte entre propostes emergents i projectes establerts. A més, genera una interessant mostra del que està passant a l’escena artística internacional, reunint galeries i espais independents de tot el món. Resumint, crec que la gent ha de visitar Swab per a mantenir viva la seva curiositat.
- Publicitat -