La UE dona llum verda a la represa de les negociacions comercials amb els Estats Units

La CE iniciarà converses per a un acord sobre béns industrials però no agrícoles i un altre per facilitar els certificats de requeriment tècnics de les empreses

La Unió Europea ha donat llum verda aquest dilluns a la represa de negociacions amb els Estats Units després de la guerra comercial amb el govern de Donald Trump i el fracàs de la proposta prèvia, el TTIP. El Consell Europeu ha autoritzat a la Comissió que iniciï converses per a dos acords comercials amb Washington: un per eliminar aranzels en béns industrials, però en cap cas en productes agrícoles; i un altre per ajudar les empreses exportadores a certificar els requeriments tècnics dels seus productes tant a la UE com als EUA. “Volem una situació de victòria per a tots dos en comerç, beneficiosa per la UE i els EUA. Volem retallar els aranzels en productes industrials, i això podria incrementar en 26.000 MEUR el valor de les exportacions de la UE als EUA”, ha assegurat el president de la CE, Jean-Claude Juncker.
La decisió arriba després que Juncker i el president dels EUA, Donald Trump, acordessin el juliol del 2018 una declaració de mínims sobre les relacions comercials entre els dos blocs per rebaixar les tensions.

Segons la comissària de Comerç, Cecilia Malmström, l’autorització a la CE per reobrir converses amb Washington és un pas positiu per “ajudar a disminuir les tensions comercials”. “Estem preparats per començar converses formals per aquests dos acords perquè ofereixin beneficis tangibles pels pobles i les economies als dos costats de l’Atlàntic”, ha dit Malmström.

Publicitat

Els anàlisis econòmics de la CE apunten que un acord entre la UE i els EUA en l’eliminació dels aranzels industrials augmentaria les exportacions europees en un 8% i les americanes en un 9% l’any 2033.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes