La Filmoteca dedica una exposició a la trajectòria professional del director artístic de cinema Félix Murcia

Ha estat nominat a dotze premis Goya i guardonat en cinc ocasions

Publicitat
L’exposició ‘Félix Murcia: la realitat imaginada’, que es podrà visitar fins al 16 de juny a la sala d’exposicions de la Filmoteca, proposa un recorregut per la trajectòria professional de Félix Murcia, un dels directors artístics més destacats del cinema espanyol, que ha estat nominat a dotze premis Goya i guardonat en cinc ocasions. La mostra, comissariada per Gloria Camarero i Joaquín Cánovas, consta d’esbossos, dibuixos, peces d’attrezzo i altres materials, que tenen com a objectiu comprendre el procés de creació del director artístic. La mostra ja ha passat per l’Academia del Cinema de Madrid i al Museo de Bellas Artes de Múrcia, arriba a la Filmoteca en un format nou, i amb part del decorat original de ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’, de Pedro Almodóvar, que reprodueix l”sky line’ del centre de Madrid vist des de la terrassa del personatge que interpretava Carmen Maura.
La seva trajectòria professional té ja quatre dècades amb més de 80 obres que inclouen films i sèries de televisió. Ha estat implicat en pel·lícules de Manuel Gutiérrez Aragón, Jaime Camino, Imanol Uribe, Jaime de Armiñán, Pilar Miró, Montxo Armendáriz, Fernando Colomo, Pedro Almodóvar o Fernando Trueba, entre d’altres.

En declaracions a l’ACN, Murcia ha confessat “no ser gaire impressionable”, però que està satisfet d’aquesta exposició perquè “no és quelcom que algú es pugui endur a casa i penjar-ho a les parets o exposar-ho en un museu”. De fet, ha considerat que es tracta d’un treball útil per tots aquells professionals de diferents especialitats que, abans de començar el rodatge d’una pel·lícula, volen agafar idees sobre les imatges que plasmaran”.

Murcia ha assegurat que “la feina d’un director artístic és l’escenografia teatral, que ha evolucionat i ha arribat al cinema”. Ha explicat també que “la digilització ha comportat que es perdi la màgia, com la que hi ha en aquesta exposició, en la qual es veu com només amb quatre coses bàsiques ben elaborades i pensades es podia aconseguir cinema com el que tenim ara”.

Murcia va ser el primer director artístic, i fins ara l’únic, guardonat amb el Premio Nacional de Cinematografía (1999). Ha estat nominat en dotze ocasions als premis Goya a la millor direcció artística i l’ha guanyat cinc vegades per ‘Dragon Rapide’ (Jaime Camino, 1987), ‘El rey pasmado’ (Imanol Uribe, 1992), ‘Tirano Banderas’ (José Luis García Sánchez, 1994), ‘El perro del hortelano’ (Pilar Miró, 1997) i ‘Secretos del corazón’ (Montxo Armendáriz, 1998). El 1998 va ser nominat en la primera edició dels premis Felix del cinema europeu, a Berlín, a la millor direcció d’art per ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’.

La mostra és una producció de la Filmoteca de Catalunya amb la col·laboració de l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España, Región de Murcia, el Museo de Bellas Artes de Murcia i la Universidad Carlos III de Madrid.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes