Andorra vota entre mantenir l’hegemonia de Demòcrates o canviar el Govern amb 6 alternatives

Hi ha 27.278 andorrans cridats a les urnes aquest diumenge de 9 a 19 hores

Andorra celebra aquest diumenge les vuitenes eleccions democràtiques de la seva història i les que compten amb més forces polítiques predisposades a liderar el Govern els propers quatre anys: fins a set llistes nacionals i una territorial.

Publicitat

Hi ha set opcions nacionals però en general la campanya s’ha fragmentat entre Demòcrates per Andorra (DA, que ha estat al Govern els últims vuit anys) i els que aspiren a canviar la tendència, entre els quals Partit Socialdemòcrata (PS) i Liberals d’Andorra (L’A) són els partits amb més opcions.

Tant Pere López (PS) com Jordi Gallardo (L’A) han manifestat els últims dies de campanya que no descarten pactes per desbancar DA, del candidat Xavier Espot, de l’executiu.

De fet, en les circumscripcions territorials (on es juguen la meitat dels escons del Parlament) s’han presentat conjuntament sota la denominació d’Acord.

López (PS) i Gallardo (L’A) no descarten unir-se també amb la resta de partits que concorren, malgrat tenir ideologies contraposades en alguns casos, com Andorra Sobirana, d’Eusebi Nomen, l’únic partit que vol parar les negociacions que Andorra manté amb la UE per entrar al mercat europeu.

Els altres partits que es presenten són Terceravia, amb el candidat Josep Pintat (que abans formava part de L’A); Progressistes SDP, amb el candidat Josep Roig; Units pel Progrés d’Andorra, amb Alfons Clavera; i Ciutadans Compromesos (CC), amb Carles Naudi (exliberal), que es presenta en la circumscripció territorial de la Massana.

En total 27.278 andorrans estan cridats les urnes en els col·legis electorals de les set parròquies, de les 9 a les 19 hores d’aquest diumenge: la xifra ha crescut en 2.800 persones des dels comicis del 2015.

Sondejos renyits

L’últim sondeig sobre intenció de vot, de l’empresa Time Consultants publicada a principis d’aquesta setmana, dona a DA una lleugera victòria, per sobre del PSA.

Segons l’enquesta, en l’arc parlamentari de 28 escons, DA obtindria 7-11, el PS 7-9, L’A entre 5 i 7, Terceravia 1-3 i CC s’emportaria els 2 de la Massana; i la resta de les forces polítiques es quedarien fora del Consell General (parlamentària).

L’entrada a la UE

Les negociacions que el Principat manté fa anys amb la UE ha estat un dels temes candents de campanya, en la qual totes les formacions han criticat la falta de transparència de DA durant l’última legislatura per explicar com afectarà al país la lliure circulació de persones, mercaderies, capitals i serveis.

Un altre tema al centre del debat ha estat la possibilitat de despenalitzar l’avortament, una opció que DA descarta en considerar que podria posar en perill el model institucional del país, el coprincipat, amb dos caps d’Estat: el president de la República Francesa i l’arquebisbe de la Seu d’Urgell (Lleida).

Els candidats també porten als seus programes mesures per solucionar el problema de la falta d’habitatge, per garantir el sistema de pensions i el sanitari, promeses de pujar el sou mínim, i accions per reactivar l’economia sobretot pensant en el petit empresari.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes