Els crítics d’art premien la Bianyal, Laura Fluxà, el ‘Projecte Radiació +++’ i una recerca sobre Fina Miralles

L’ACCA fa membre honorífic el crític Daniel Giralt-Miracle

L’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) ha celebrat aquest dimarts la 35a edició dels Premis ACCA, amb què anualment distingeix professionals, projectes i institucions vinculades al món de l’art. Els guanyadors de l’edició han estat l’itinerari cultural Bianyal 2018, a la Vall de Bianya; el projecte educatiu ‘Projecte Radiació +++’, de La Panera de Lleida i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova; la recerca de la Fundació Ars i el Museu d’Art de Sabadell ‘Fina Miralles. Paraules Fèrtils 1972-2017’; el programa ‘Territori contemporani’, de La Xarxa i Vallès Oriental Televisió; els comissaris de l’exposició ‘La fotografia ‘creativa’ a Catalunya (1973-1982) de La Virreina Centre de la Imatge, Cristina Zelich i Pep Rigol; i l’exposició ‘Verni’, de Laura Fluxà, a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró. Durant l’acte, els crítics han nomenat Daniel Giralt-Miracle membre honorífic de la seva associació.
El Premi Espais i Iniciatives ha estat per la Bianyal de Bianya, l’itinerari cultural a la Vall de Bianya (Garrotxa) que organitza l’Associació Cultural Binari i Ajuntament de la Vall de Bianya. L’ACCA l’ha distingit “per conjugar amb cura i qualitat el paisatge, el patrimoni i la contemporaneïtat a través d’intervencions artístiques intergeneracionals”.

El Premi Educació ha estat pel ‘Projecte Radiació +++’, un projecte del Centre d’Art la Panera de Lleida i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova que ha estat guardonat “per la innovació de valorar l’art com una via de mediació social, impulsant la participació de tota la comunitat hospitalària en un projecte de creació col·lectiva”.

Publicitat

El Premi Recerca ha estat per un treball sobre Fina Miralles de la Fundació Ars i el Museu d’Art de Sabadell. El jurat l’ha reconegut per haver “documentat amb rigor” la seva obra. Es tracta d’un treball “extens que a més d’acompanyar-la durant més de 40 anys, la posa en valor i la inscriu en la història de l’art contemporani, encara eminentment masculina”, segons el jurat.

El Premi Crítica d’Art se l’ha endut el programa televisiu ‘Territori Contemporani’, de La Xarxa i Vallès Oriental Televisió. El jurat en valora com ha donat “visibilitat i posat en valor el teixit artístic del territori català, donant veu a artistes i agents culturals, i articulant relats entre diferents iniciatives i manifestacions artístiques”.

El Premi Comissariat ha estat per Cristina Zelich i Pep Rigol, responsables de l’exposició ‘La fotografia ‘creativa’ a Catalunya (1973-1982), inaugurada a La Virreina Centre de la Imatge (Barcelona). El jurat en destaca “l’acurada selecció de tota una generació de fotògrafs” i el seu “relat contextual que configura una altra història de la fotografia catalana”.

Finalment, el projecte artístic premiat aquesta edició és ‘Verni’, de Laura Fluxà, exhibit a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró. “Pel salt de l’artista cap a una obra sòlida i delicada, que propicia una reflexió sobre el valor de l’objecte artístic i l’enginyeria creativa aplicada al tractament dels residus de la societat de consum”, valora el jurat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes