Swab parla amb Roser Figueras

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Cal Cego és una col·lecció privada sense seu permanent d’exposició. El projecte Cal Cego, iniciat l’any 2006, a partir de la incorporació de Montse Badia com a directora artística, part de la col·lecció com a eina de treball a partir de la qual podem establir col·laboracions amb diversos agents. En el nostre afany per a generar i compartir coneixement, des de l’any 2006 impulsem, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona IL3, el Màster en Art Contemporani: Context, Mediació i Gestió.

En aquest temps la col·lecció ha evolucionat de manera orgànica i ha anat emfatitzant diferents focus d’interès, començant per obres relacionades amb l’arquitectura i els espais públics, per a, més endavant, anar centrant-se en obres de caràcter més conceptual i/o que reflexionin al voltant de la imatge, la memòria col·lectiva o l’estatus de l’artista, entre altres.

Què representa l’art jove al panorama internacional?

Per als artistes, siguin joves o emergents, l’art és l’eina per expressar les seves inquietuds i transmetre allò que volen dir, des d’una posició local (entenent local com espai físic) però, avui en dia connectats internacionalment per mitjà de les noves tecnologies.

L’art jove és, per definició, l’anhel d’exploració, de recerca de noves energies i de qüestionament de coses que es donen per assumides.

Quin futur té l’art contemporani a un món on prima la tecnologia i la immediatesa?

Per als artistes joves i emergents, la tecnologia forma part de la seva vida, de la seva formació i de l’entorn en què es mouen. Les obres que produeixen pertanyen a aquest món tecnològic. D’altra banda, l’art contemporani pot ser el contrapunt a aquesta immediatesa, que sovint vol dir falta d’anàlisi i d’esperit crític i que són tan necessaris en l’actualitat.

Quin és el paper que han de representar els comissaris i els col·leccionistes a una fira d’art?
Els comissaris poden aportar coneixements i continguts artístics per a fer especial i diferent una fira d’una altra. El paper del col·leccionista en el context d’una Fira d’art és estar atent al treball dels artistes que presenten les galeries i buscar les obres que millor encaixin en el discurs de les seves col·leccions.

 

Què diferencia Swab Barcelona d’altres fires? Què pot aportar Swab Barcelona al món de l’art que una altra fira no pugui? 

Swab Barcelona és una Fira en l’àmbit local amb una vocació internacional, i en aquest sentit, galeries i artistes de diferents àrees geogràfiques tenen l’oportunitat de donar a conèixer el seu treball en un context diferent. L’aposta per l’emergència i altres formats més immaterials, a través de les diferents seccions de la fira és una aposta interessant per a diferenciar-se d’altres fires, tot incidint en propostes que suposen un repte en relació als criteris del mercat més tradicional.

Per tant, quines són les raons per les quals el públic hauria de visitar Swab?

Per tenir l’oportunitat de veure propostes d’artistes emergents en galeries joves que no pots trobar en altres Fires.