DocsBarcelona estrenarà ‘Amb un somriure, la revolució!’, el documental quebequès sobre l’1 d’octubre

Alexandre Chartrand es fixa en el moviment popular sobiranista, que compara amb la ‘Revolució tranquila’ del Quebec

Publicitat
El festival DocsBarcelona acollirà al maig l’estrena a l’Estat del documental ‘Avec un sourire, la révolution! (Amb un somriure, la revolució), la primera producció internacional sobre l’1 d’octubre i el seu context. El director és el quebequès Alexandre Chartrand, que ja va signar un documental sobre el 9-N (‘Le peuple interdit’), i que ara retrata els fets de setembre i octubre de 2017. Amb la seva càmera va captar la jornada del referèndum i va recollir el testimoni d’activistes de base i protagonistes anònims, així com líders polítics com Carles Puigdemont, Mireia Boya, Sergi López, Jordi Cuixart, Quim Arrufat o Lluís Llach. El documental, inspirat pel títol d’una de les seves cançons, abona la idea de la ‘Revolució dels somriures’ per explicar com es va combatre des del sobiranisme l’oposició de l’Estat a la celebració de l’1-0.

Amb el seu documental Chartrand ret homenatge des del títol a “l’increïble moviment pacífic i democràtic” al voltant de l’1-O. “Crec que les nostres imatges capturades revelen la resolució d’aquesta gent que està perseguint les seves aspiracions d’autodeterminació de manera pacífica i democràtica”.

Chartrand va viure de prop els esdeveniments de l’1-O, i es mostra sorprès amb la reacció popular d’aquells dies, que compara amb la ‘Révolution tranquille’ del Quebec: “El moviment català de la ‘Revolució dels somriures’ es va enlairar al juliol de 2010, amb la principal característica del bon humor dels catalans reunits al cor de les marees humanes, que podien arribar a més d’un milió de manifestants. I això, sempre amb un somriure!”.

L’any 2015 el realitzador quebequès ja va presentar un documental sobre el procés sobiranista català, en aquella ocasió centrat en la consulta del 9-N. La cinta es titulava ‘Le peuple interdit’ (‘El poble prohibit’), i ja mostrava la seva simpatia pel moviment independentista a Catalunya.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes