Plats pel cap

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

No sabria dir amb exactitud quin va ser el moment en què va començar l’estancament del moviment independentista, però fa mesos que està encallat i, això, és una evidència que no tothom sap, vol i/o és capaç d’encaixar.

Mesos enrere, en plena aplicació del 155, Sáez de Santamaria va sortir a presumir dient -ben orgullosa i amb to burlesc- que gràcies a Mariano Rajoy i al Partit Popular, els líders independentistes havien estat “descabezados”. I nosaltres no ens ho vam creure, perquè encara teníem fe que si guanyàvem les eleccions del 21D tornaríem a restituir els nostres representants cessats. Doncs mira, no; ella tenia raó.

Amb l’empresonament i l’exili, vigent a dia d’avui, l’independentisme ha quedat escapçat. Sí, manca lideratge, manca iniciativa, manquen preses de decisions valentes, manca de tot. Tenim un govern efectiu que, a part de governar, va prometre portar-nos cap a la República; un President que ens va demanar que passéssim davant, que ells ja ens seguirien, però quan les manifestacions o concentracions no són exactament el que ells voldrien, envien els antiavalots dels Mossos d’Esquadra per què dissolguin i actuïn amb una “proporcionalitat” que, últimament, alguns agents es prenen a la lleugera, decidint per si mateixos quan disparar bales de foam o repartir cops de porra al cap ocasionant ferits greus.

I m’agradaria que el tema s’acabés aquí, però no. Hi ha una altra frase (a part de la famosa “Diplocat en liquidació”) que l’exvicepresidenta del Gobierno va deixar anar: “¿Quién está mandando a la liquidación al independentismo? Mariano Rajoy y el PP”. Bé, en això discrepo; l’independentisme està lluny de ser liquidat (encara que ens amenacin constantment amb l’aplicació d’un altre 155 i amb possibles il·legalitzacions de partits) perquè, si arriba el dia que l’independentisme disminueixi no serà culpa de l’Estat, serà culpa nostra.

Fa massa dies que no sabem on naveguem, l’únic objectiu que tenim en ment és arribar a la sentència dels judicis i, mentre no sabem què fer, en comptes d’unir-nos com vam fer la tardor de 2017, estem perdent el temps en tirar-nos els plats pel cap, dinamitar-nos i esgotant-nos. Tenim una crisi de partits molt greu, tres corrents independentistes que volen arribar al mateix objectiu però amb recorreguts molt diferents, una majoria parlamentària trencada i un munt de retrets que no porten enlloc: que si Junqueras va dir “doneu-me 68 diputats i proclamo la independència” i ara demana pactes amb l’Estat per fer un referèndum, que si Puigdemont va prometre que tornaria de l’exili si guanyava les eleccions del 21-D per ser investit i no ho ha fet, que si Torrent va suspendre el ple d’investidura del 30-G, que si va ser Puigdemont qui va dir que no volia ser investit, que si la CUP havia d’haver investit a Turull, que si ens vau prometre que desobeiríeu i ara només voleu la poltrona i seguir cobrant, que si us tapeu la cara en una manifestació esteu donant lloc a que hi hagi infiltrats, que si bolqueu i cremeu contenidors per fer barricades és violència, que si sou uns “lliristes”, que si sou uns traïdors i botiflers… I no segueixo, que no acabaríem mai.

Sota el meu punt de vista només hi ha una cosa clara: tothom s’ha equivocat i ningú ha reconegut els errors en veu alta. Possiblement el perquè de tot això forma part del partidisme polític de sempre, però ara no és moment. La política catalana comença a brillar pel sectarisme dels partits; resumint: “o estàs amb Puigdemont, o estàs amb Junqueras, o és igual qui governi que la qüestió és fer efectiva la República. Tot alhora no pot ser. Has de triar”. I no, això no és així. Els presos són de tots, els exiliats són de tots i la República també la volem tots els indepes. O mirem com solucionem aquest embós o seguim desgastant els partits, la gent i “el procés”. I, si us plau, prou de jugades mestres.