Saps com es fa una pilota de vaqueta?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Aquesta peça va ser publicada a la revista temàtica de pilota valenciana Pilota Viu (). Des de Pilota Viu i Mirall València hem arribat a un acord per a què algunes de les seues entrevistes i peces destacades puguen estar a l’abast de tots i totes vosaltres. Tenim la sort de poder viure el  i aquesta cultura, aquestes arrels i aquesta llengua progressaran gràcies als valencians o no progressaran. Des de Mirall País Valencià apostem fermament pel nostre esport, i no hi ha res més nostre que la pilota. És el moment de donar-nos veu els uns als altres. Com deia Berri Txarrak , “sols el poble salva al poble”.

Tots hem vist una pilota de vaqueta, però, algú s’ha preguntat com està cosida o quant de temps es tarda en fer-ne una?

Una pilota de vaqueta, com qualsevol treball artesà, costa molt més temps d’elaborar que qualsevol producte industrial.

Una vegada tens la pell, marques els gallons (huit) i els talles, li fas els forats (cinc en cada costat), ho poses en la bàscula en companyia del farcit i el fil, necessites unes cinc hores per a cosir-la, a més del temps que ha d’estar secant-se (entre un mes i mes i mig).

Doncs, una vegada tens els gallons, l’artesà, amb un punxo molt afilat, li fa cinc forats a cada un dels tres costats que té el galló, fent-ne quinze. Si la pilota té huit gallons i, cada galló quinze forats, necessiten fer-ne cent-vint.

Però, no sempre ha sigut així. Al museu tenim una pilota de Baixauli de Catarroja, la qual té sis punts o forats per costat, resultant-ne cent-quaranta-quatre. També tenim una altra que en té quatre, resultant-ne noranta.

- Publicitat -

De tota manera, quants més millor, actualment, tots els fabricants en fan cent-vint en total. Una altra cosa és quina és millor, però, totes, sense excepcions, són una veritable joia de l’artesania valenciana.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca