Com desmentir el cataclisme econòmic del procés independentista

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Els mitjans de propaganda del règim espanyol des de fa molt de temps que treballen per demonitzar i criminalitzar el que sigui independentista. Una de les estratègies del règim era coordinar a través de mitjans de Atresmedia, Telecinco, RTVE, Grup Prisa, Grupo ZETA, entre d’altres, informació falsa sobre l’estat de l’economia de Catalunya. Informació fins i tot que és fàcil de desmentir a través de les dades que els mateixos Ministeris d’Espanya proporcionen.

En aquest article pretenc posar focus sobre algunes dades econòmiques de Catalunya i la seva evolució des que va començar el procés independentista: finals del 2012, amb la primera manifestació independentista i amb canvis en el govern de la Generalitat.

Les dades que analitzo són públiques i accessibles per a qualsevol a través de fonts oficials d’organismes de l’Estat. Les dades que vaig a mostrar són els relatius al PIB, la productivitat, les empreses, l’ocupació i l’atur. Comencem:

Com ha evolucionat el PIB de Catalunya des que va començar el procés independentista?

 

No només ha crescut el PIB en valors absoluts, sinó que el PIB de Catalunya ha anat guanyant pes sobre el conjunt de l’economia espanyola, passant de representar el 18,77% el 2012 al 19,18% el 2017. Mentre que una altra de les grans economies d’Espanya, la Comunitat de Madrid, no ha evolucionat amb la mateixa intensitat, ha passat de representar el 18,82% al 18,9%.

Si comparem l’evolució del PIB de Catalunya amb l’evolució de PIB d’Espanya sense Catalunya, s’observa que Catalunya ha crescut cada any des que va començar el procés independentista per sobre del que ho ha fet Espanya.

Com han evolucionat els indicadors de productivitat?

 

Catalunya ja produïa per hora treballada més € en comparació amb Espanya sense Catalunya. La veritat és que des que va començar el procés independentista, el diferencial entre Catalunya i Espanya s’ha disparat. Per cada hora que es treballa a Catalunya es produeix un 9,14% més valor que a Espanya. Actualment Catalunya produeix 37,18 € per hora treballada mentre que Espanya sense Catalunya només 34,07%.

En relació amb les empreses, és cert que Catalunya està perdent empreses?
Segons les dades del Ministeri d’Ocupació, no és cert que Catalunya pateixi una fugida d’empreses massiva, de fet, el nombre d’empreses de no para d’augmentar.

 

En 2017 ja es van comptabilitzar més de 250.000 centres de cotització a Catalunya, mentre que les altes d’empreses van superar les baixes d’empreses durant el 2014, situació que s’ha mantingut fins al 2017.

No s’està perdent teixit empresarial a Catalunya, de la mateixa manera que tampoc s’estan perdent llocs de treball. Les úniques empreses que s’han anat són les que ja facturaven a Madrid i estan enllaçades amb l’IBEX35, centre de poder del règim espanyol.

En aquest sentit, Catalunya ha mantingut un ritme de creixement de l’ocupació més accelerat que Espanya. A la fi del 2017, Catalunya tenia un 12% més de llocs de treball que el 2012, mentre que Espanya només un 9% més. Una altra dada destacable sobre el dinamisme de l’economia catalana és que manté uns nivells d’ocupació en el sector privat per sobre del que queda d’Espanya sense Catalunya. El 61% de la població de 16-64 anys ja està ocupada pel sector privat, mentre que a Espanya fa tot just dos anys que van arribar al 50% d’ocupació en el sector privat entre la població en edat de treballar.

 

Finalment, l’última dada econòmica que demostra que Catalunya no pateix cap cataclisme econòmic, sinó tot el contrari, més dinamisme que Espanya, és l’evolució de l’atur.

 

Catalunya tenia una taxa d’atur del 23,81% abans que els independentistes governessin a la Generalitat, ara, després del que Ciutadans, PP i PSOE han anomenat el desgovern de Catalunya, hi ha una taxa de l’atur del 12,63%. Si ens comparem amb Espanya sense Catalunya, la realitat és que Catalunya no només té una taxa d’atur menor a l’espanyola, sinó que a més la diferència entre aquestes és cada vegada més gran, perquè Catalunya està baixant l’atur de forma més ràpida que Espanya.

Espanya sense Catalunya tenia una taxa d’atur 19,91% més gran que la catalana el 2012, ara té una taxa d’atur gairebé un 40% més gran.

Catalunya creix i ho fa a un ritme més gran que Espanya, tot i Espanya; dic tot i no gràcies, perquè si fos gràcies, Espanya hauria de tenir indicadors econòmics més favorables, cosa que no succeeix. Per tant, Catalunya creix i el seu dinamisme econòmic és més gran durant el govern dels independentistes. Ja poden dir missa els mitjans del règim espanyol, la veritat és que les dades dels seus mateixos organismes desmenteixen el que volen fer-nos creure, Catalunya no està pitjor econòmicament pel procés independentista. El problema és que les dades que mostro aquí no tindran més difusió que l’abast que tinguin els infames mitjans de desinformació i propaganda del règim.

- Publicitat -