La Plataforma per la Llengua al País Valencià, de la resistència a l’ofensiva

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Toquem per telèfon a Manuel Carceller, Delegat Territorial de la Plataforma per la Llengua del País Valencià. L’ONG, amb 24 anys d’història, treballa per normalitzar la situació de la llengua arran dels territoris mediterranis bilingües de l’actual Estat Espanyol. Després de 20 anys de governs del Partit Popular al País Valencià, i amb governants que posen de la seua part per normalitzar la llengua valenciana des de les institucions, l’associació —repudiada per la dreta centralista— viu un moment dolç, i ha posat en marxa nombroses campanyes, que cada vegada tenen una major acollida al territori valencià. Des de la plataforma, valoren molt satisfactòriament l’increment exponencial de literatura, cultura i música en valencià, comenten que el 85% de la població valenciana és favorable a un increment de l’ús social del valencià —segons un estudi de la Generalitat—, i es mostren molt optimistes per a “avançar en el camí cap a la normalització lingüística”Manuel Carceller, que porta més de 15 anys defenent la llengua a diverses associacions, ens explica alguns dels projectes que s’estan duent a terme des de la Plataforma per la Llengua.

La passada setmana Plataforma per la Llengua del País Valencià va anunciar a una roda de premsa la creació d’una nova aplicació per a dispositius mòbils, que té com a finalitat defensar la utilització de la llengua al territori valencià, centrant-se en el sector comercial. L’app, que es pot descarregar de manera gratuïta en Android i iOS, que és “un instrument modern i participatiu al servei de la nostra llengua en els comerços” permet els usuaris valorar l’atenció rebuda. El milió i mig de comerços geolocalitzats a Google Maps estan disponibles a la ValenciApp perquè, “de manera intuïtiva i molt fàcil qualsevol usuari puga fer una valoració de l’ús del valencià en tres àmbits: oral —valoració de l’atenció en presència del venedor o la venedora—, escrita —respecte a si t’han contestat a una petició, una factura que t’hagen enviat o un imprès que t’hagen donat— o virtual —si tenen el web i les xarxes socials en valencià o et contesten a qualsevol petició virtual que pugues haver fet”. D’aquesta manera, qualsevol persona pot accedir a un informe respecte a l’ús de la llengua als comerços valencians i contribuir amb la seua aportació. A més a més, i per a afavorir la implicació dels comerços, des de la seua manera de fomentar la llengua en positiu, l’ONG reconeixerà els comerços que defensen la llengua. Des d’aquest enllaç podeu accedir a la descàrrega, i des d’ací podeu obtenir més informació sobre l’app.

Mirall Jordi Plataforma PV 1
Campanya #UnGolPelValencià//Plataforma per la Llengua PV

D’altra banda, l’ONG ha posat en marxa la campanya #UnGolPelValencià, que s’adreça “a les directives dels clubs valencians amb més seguidors —el València, el Llevant, l’Hèrcules, el Vila-real, l’Elx i el Castelló— demanant-los que utilitzen el valencià a la seua comunicació, tant a les webs i xarxes socials com a l’àmbit oral en megafonia i atenció al soci”. Aquests clubs, a banda d’esdevenir entitats esportives importants, representen els sentiments de molta gent del territori valencià. Com comenta Manuel Carceller, “no pot ser que una entitat esportiva que representa un conjunt social i que siga pràcticament un moviment social no respecte la llengua i cultura d’eixe territori. Per exemple, el Vila-real té un compte de Twitter en llengua àrab i no té un Twitter en valencià, i en els casos de l’Hèrcules, el Castelló i l’Elx no existeix ni tan sols un web en llengua valenciana”. Apel·lant a la legitimitat de la seua demanda, la responsabilitat social dels equips i el compliment de la legislació relativa al bilingüisme a l’Estat espanyol, la PPL ha creat un manifest, que pots signar a aquest enllaç.

Ús del valencià al futbol//Plataforma per la Llengua
Ús del valencià al futbol//Plataforma per la Llengua País Valencià

Altra iniciativa que està preparant la Plataforma per la Llengua és la celebració del centenari del lingüista valencià Francesc Ferrer Pastor, creador del Vocabulari valencià-castellà, un dels best-sellers de la nostra llengua amb més de milió i mig de còpies venudes. L’homenatge consisteix en la creació d’una auca —que narra amb nou vinyetes la vida de Francesc Ferrer Pastor—, que serà presentada el 25 d’abril i serà distribuïda des del diari Levante (es preparen uns 16000 exemplars). Manuel Carceller ens anuncia que la presentació de l’auca es durà a terme a La Font d’en Carròs, la localitat natal del lingüista, i situada a la comarca de la Safor.

A més a més, l’ONG està preparant una agenda que pretén homenatjar els escriptors i escriptores valencianes —que repartirà l’associació a persones adultes al final del pròxim curs escolar— i està participant en campanyes promogudes des de baix per la gent, com la campanya ciutadana per a evitar que Consum deixe d’etiquetar els seus productes en llengua valenciana. Des de la Plataforma, han transmés a la cooperativa la petició de què no canvie la forma d’etiquetar els seus productes. Com diu la darrera nota de premsa que van llançar al respecte, “l’entitat considera que Consum és un referent en la promoció del valencià en l’àmbit comercial i demana a l’empresa que seguisca treballant per a millorar-ne l’ús en l’àmbit oral i escrit. En aquest sentit, la Plataforma per la Llengua s’ha oferit a assessorar l’empresa per a incrementar l’atenció al client en la llengua pròpia”.

Jordi Sarrión i Carbonell
Jordi Sarrión i Carbonell
Periodista i politòleg valencià. Tinc la sort de dirigir la delegació de la Revista Mirall al País Valencià. Orgullós de fer periodisme #SensePressa a aquestos temps en què la credibilitat i la honestedat dels mitjans de comunicació han de ser recuperades.