Enrique Calvet: “El PDeCAT, ERC i la CUP han de ser il·legalitzats”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

L’eurodiputat independent del grup ALDE Enrique Calvet va enviar fa unes setmanes una carta al director dels serveis jurídics de l’Estat espanyol, Eugenio López Álvarez, on demanava la il·legalització de la CUP, ERC i PDeCAT per acabar, segons ell, “amb els atacs gravíssims i intolerables, que des de fa mesos estan patint els ciutadans de la regió espanyola de Catalunya i d’Espanya”.

Per què creu que el PDeCAT, ERC i la CUP haurien de ser il·legalitzats?

Aquests partits han de ser il·legalitzats perquè són tres partits que han col·laborat amb un cop subversiu contra l’ordre constitucional i amb violència. La Llei de Partits Polítics preveu que un partit sigui declarat il·legal quan la seva activitat vulneri els principis democràtics per ‘fomentar, propiciar o legitimar la violència com a mètode per a la consecució d’objectius polítics o per a fer desaparèixer les condicions precises per l’exercici de la democràcia, el pluralisme i les llibertats polítiques’.

“Són tres partits que han col·laborat amb un cop subversiu contra l’ordre constitucional”

I fomenten la violència?

Crec fermament que PDeCAT, ERC i la CUP fomenten l’ús de la violència i legitimen conductes que només porten a la desobediència i l’incompliment dels mandats legals i judicials. Aquests partits han aconseguit que ciutadans, organitzacions civils i els seus càrrecs públics electes els escoltin i utilitzin la violència, tal com la defineix el Tribunal Suprem, per aconseguir els seus objectius polítics.

Vull destacar que no es tracta de combatre les idees que defensin aquests partits sinó d’aplicar la Llei a actes que promouen i realitzen. Aplicar la llei té un enorme efecte pedagògic i igualitari que, en aquest cas, no pot dubtar davant la magnitud del delicte.

“PDeCAT, ERC i la CUP fomenten l’ús de la violència”

Què passa amb l’ANC i Òmnium? Les posa al mateix sac?

S’ha demostrat que aquestes associacions són la connexió dels partits separatistes amb el carrer. Són òrgans sediciosos que han mobilitzat i enganyat als ciutadans per utilitzar la violència i trencar la convivència a Catalunya. A més, amb l’ajuda de grans quantitats de diners públics, han difós la seva doctrina supremacista i fomentat entre la població l’odi a Espanya i als espanyols. Han de ser inspeccionats, investigats i que la justícia decideixi si han actuat conforme a la Llei.

Què creu que podia passar si finalment un o els tres partits són il·legalitzats?

Seria una clara millora de l’Estat de Dret i de les condicions democràtiques per celebrar eleccions i conviure, ja que deixaria clar que el colpisme no hi cap en una democràcia. Això, està clar, seria perfectament compatible amb la creació de partits de la mateixa ideologia però amb un comportament diferent, dins del marc legal. A Espanya és legal ser secessionista però no colpista. A nivell personal, els candidats podran presentar-se per qualsevol altre partit o com a independents.

No creu que una part de l’electorat, el 48% si ens basem en les darreres eleccions, es quedaria orfe?

I no és millor que aquesta part de l’electorat trobi opcions polítiques que actuïn dins de la legalitat? Si aquesta part de l’electoral només contemples l’opció política plantejada per aquests tres partits, és a dir, donar un cop d’Estat per aconseguir el seu objectiu, aleshores ens enfrontaríem a un problema més greu que l’orfandat política. Il·legalitzar a colpistes provats no impedeix la creació de partits defensant les mateixes idees però dins de la Llei en el seu comportament.

“Il·legalitzar a colpistes no impedeix la creació de partits defensant les mateixes idees però dins de la Llei”

Què necessita Catalunya pel 21-D?

Catalunya necessitava i necessita estabilitat política i social i recuperar unes mínimes condicions democràtiques i fins i tot, una intensa pedagogia del que això significa. Ho dic i ho repeteixo cada vegada que tinc l’oportunitat: res es pot recuperar si no es recupera l’objectivitat en l’educació. Però el que necessita Catalunya no crec que es pugui obtenir un període de temps tan curt. Potser es pretén aconseguir un Govern regional que permeti anar instal·lant amb el temps el que necessiten els habitants d’una Catalunya hispana.

Com es podria solucionar la crisi política a Catalunya?

No és res nou el que diré. El règim de les autonomies requereix una revisió perquè s’ha provat i no funciona, i a més a més, no és eficient, i sobretot, genera desigualtats intolerables entre els ciutadans espanyols.

I aleshores què?

La meva opinió és que no estem davant d’una crisi “catalana”, pensi en la Catalunya francesa, sinó davant d’una crisi espanyola, i en bona mesura, europea, davant dels racismes, supremacismes i nacionalismes excloents.

A Espanya, el desenvolupador de les autonomies ha estat enormement, i suicidariament, encoratjador i còmplice amb aquests valors que són el càncer de la democràcia. S’ha d’atacar de cara amb una revisió de la Constitució a mitjà termini, però una reordenació immediata de competències, especialment en matèria d’educació, impost sobre la renda, sanitat o seguretat.

“Catalunya necessitava i necessita estabilitat política i social i recuperar unes mínimes condicions democràtiques”