Una cuca de llum

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

És temptador i fàcil començar fer aquest títol. Dijous passat Marcel Rubio Juliana va inaugurar una nova exposició a l’Espai AnGram: Manual de Supervivència per a una Cuca de Llum. Aquesta mostra ha estat curada per Jordi Garrido. Per la intensitat dels dies que vivim, pot semblar una frivolitat escriure d’art. Pot semblar una frivolitat gaudir estèticament d’una obra. Fins i tot pot semblar evasiu. Però res d’això.

Aquests dies, tafanejant la feina d’en Jordi, i ja penjades les teles i contemplant-les, a més de rellegir el text de Garrido, m’ha vingut al cap l’única vegada a la meva vida que he vist una cuca de llum. Va ser fa 15 anys. Estava amb la meva germana en una feixa del jardí de casa. Era estiu. La nit era càlida i havíem sortit a esbargir-nos. Entre la malesa, hi havia una llumeta fosforescent. Alertats vam córrer a cercar algú que ens pogués dir que era allò i que ens assegurés que no era una amenaça per nosaltres. El meu avi, hem d’imaginar una gran figura barbuda (havia deixat de fumar a pipa), es va posar la cuca a la mà. Se la va mirar i ens va dir que la contempléssim. Segurament seria l’única vegada que en veuríem una.

Marcel Rubio ens presenta una sèrie d’obres marcades per l’alquímia. On és el Foc? On és la Llum? La resposta és clara: entre guerres, discussions i malentesos, es va perdre en la immensitat del Món, es pregunta retòricament l’autor. Aquesta sentència té dues explicacions. Una primera seria un amor pel barroquisme. Una altra seria un viatge cap a la pèrdua de la innocència.

El barroc ens ofereix una experiència estètica que culmina l’horror vacui. Com ens explica Jose Maria Valverde ve de la paraula baroco; utilitzada per parlar de perles de forma irregular a Portugal. També és l’última etapa de qualsevol moment històric. Així ho exposà l’alemany Johann Joachim Winckelmann. L’art barroc com el moment últim d’una tendència. Un moment necessari perquè neixi quelcom nou. Aquesta necessitat d’elaborar un discurs críptic, caragolat, bell, sublim, és el que s’ha triat. També és el que podia expressar millor allò que es vol dir. Només així l’alquímia, el Laocoont. La subtilesa d’un record d’infantesa d’una cuca de llum, tenen sentit. I això és un encert.

D’altra banda, els simbòlics records del barroc exposat ens traslladen a un moment pur de la història. Un moment que mor. Però també hi ha la voluntat d’establir una rutina, una xarxa de seguretat. Així es mostra el recorregut de l’exposició marcat per aquestes disposicions. Així finalitzem amb una llibreta alquímica, potser una solució al recorregut, potser un final.

Aquesta disposició marca la pèrdua d’innocència. Entrem per una gran porta, una plana d’un llibre antic i grandiloqüent. Seguim per un gran retrat de Lacoont. Arribem a un seguit de dibuixos que apliquen la numerologia per mostrar l’ordre de la Catedral d’Amiens. Acabem amb una llibreta, que segueix els manuals alquímics. Ho fa amb un llenguatge visual, amb dibuixos que poden ser criptogrames.

Marcel Rubio i Jordi Garrido mostren una exposició potent i sòlida. Un recorregut doncs, que combina el barroc en les seves diferents facetes. Sigui amb una presentació similar a un llibre del segle XVII, amb la numerologia, amb l’alquímia. Són elements que recorden a Umberto Eco, a Jorge Luis Borges o a la història de l’art.

Manual de supervivència per a una cuca de llum, és un seguit d’instruccions, una compilació de sabers imaginatius i irreals. Alhora que explícits i verídics. Una suma de conceptes basats en l’art del fet barroc. La perla imperfecta sempre és més bonica que la millor de les circumferències. Rubio i Garrido han jugat amb aquests elements i han aconseguit modelar-los per portar-los a l’Espai AnGram. Ara ens toca ser a nosaltres la cuca de llum i submergir-nos-hi.