L’endemà

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Tot i tardar dues hores més del previst, i sortir entre aplaudiments de la gent congregada a les portes del seu col·legi electoral, l’Eulàlia, que n’ha viscut de moltes als seus 85 anys, surt amb els dits enlaire en senyal de victòria. Ha sigut la primera a poder votar.

Amb l’1 d’octubre res tornarà a ser igual. Un record ineludible que ningú oblidarà, ni farà oblidar. Sortir als carrers per votar, per decidir i per avançar. Sortir als carrers sols i acompanyats, amb i sense urnes i amb i sense por.

La conseqüència més immediata del referèndum és la internacionalització del –ara sí- conflicte. Perquè quan tens més de 10.000 forces policials vingudes d’arreu d’Espanya per repartir violència indiscriminada, odi i profunda vergonya, ja no pots parlar de procés.

Però no ens equivoquem, això vol dir poc o res. El món ens mira, però no ens parlarà fins als fets consumats. El que hagi de passar ha estat, està i estarà a les nostres mans els propers dies, les properes hores i ara. Encara falta molt per fer. Cada passa per guanyar i consolidar la legitimitat internacional és fonamental, i ha de ser més meticulosa que la forma d’anar al bany d’Antoni Gaudí.

Perquè no han marxat i només ens podem preguntar “i què més volen?”. I és que l’ombra de l’article 155 de la Constitució plana sobre el Govern de la Generalitat. Així ho ha ratificat el putxinel·li en cap.

Els tempos ja poc importen i la intervenció de l’Estat –a falta d’un paper que ho certifiqui- és un fet. A l’espera de convocar el ple que –en teoria- tirarà endavant la llei de transitorietat, les prop de 12.000 bestioles que s’atrinxeren al Parque Warner del Port de Barcelona –entre altres demarcacions comarcals- no fan visos de tornar per on han vingut, ans el contrari.

Per sort, alguns ja s’han vist obligats a lluitar contra les últimes ofertes de Booking.

Mai abans s’ha aplicat la suspensió d’una Autonomia –d’acord amb la vigent Constitució-, i amb el suport explícit de Ciudadanos i el rei, i implícit del PSOE, el Gobierno té màniga ampla per fer i desfer a conveniència. Amb el Constitucional i la fiscalia nomenada a dit pot interpretar la llei com vulgui. L’hipotètic resultat seria la intervenció dels òrgans de govern i el nomenament del delegat espanyol Enric Millo com a nou responsable executiu de Catalunya.

Que ningú s’equivoqui, estem posant sota el mirall de la història els hereus polítics d’un règim feixista, i no els hi desagrada el seu reflex.  I que quedi molt clar per aquells que encara “no es posicionen”: es va sortir a defensar unes urnes i un dret a vot, pel sí i pel no. Deixar en paper mullat una Constitució que ja no ens representa ni respecta.

Perquè la segona conseqüència, i més rellevant encara, és la pèrdua de legitimitat del govern espanyol. Detencions arbitràries, confiscacions, registres sense ordres judicials, censura periodística, inspeccions de correu, tancaments de pàgines web, talls de llum, d’Internet, prohibició del dret de vot, o la violència per la violència són algunes de les pinzellades que ens han empastifat els últims dies.  

Un dany irreparable amb l’actual correlació de forces. Amb l’actual i la futura, perquè l’1 d’octubre sobretot implica memòria. Una memòria compartida amb Bombers d’aquí i d’arreu, tractors, portuaris, Mossos, escoles, alcaldes i alcaldesses, voluntaris i voluntàries i, en definitiva, com sempre i per sempre, la gent.

El més complicat tot just acaba de començar.