Flickr - Assemblea Nacional Catalana

ERC guanyaria les eleccions al Parlament de Catalunya si es celebressin ara. Aquesta dada surt de l’últim baròmetre d’opinió pública que fa el Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya. ERC és qui té més intenció directa de vot i qui obtindria més percentatge de vot segons les pròpies estimacions electorals elaborades a través de les dades del baròmetre. Esquerra Republicana de Catalunya aconseguiria avui 965.005 vots, seguida del PDECAT amb 561.443 vots. Ciudadanos perdria el segon lloc en vots i quedaria tercer amb 530.752 i els socialistes es mantindrien amb 511.143 vots.

VOTS

Una de les novetats d’aquesta estimació és que podem saber com estan ara mateix de suport electoral per una banda Podemos i per l’altra els Comuns (Catalunya en Comú). Segons la pròpia estimació, Podemos obtindria 337.114 vots i CComú 240.777, aquests últims amb vots provinents de persones que diuen directament que votarien a Catalunya sí que es pot, Barcelona en Comú, ICV-EUiA o En Comú Podem.

A la cua, a part de CComú, se situarien el PP amb 335.243 i la CUP amb 268.545.

En nombre absolut de vots qui més perd és C’s, que en perd 296.517 i només en guanya 90.905, pel que en total el seu suport electoral es redueix en 205.613 vots, això és perquè C’s es va inflar a causa de ser el partit que més va captar vot únicament contrari a la independència en unes eleccions plebiscitàries, després d’això, molta d’aquesta gent poc politizada torna a l’abstenció com ja ho va fer per les eleccions generals. Els segons que més perden són els partits del govern, ERC i el PDECAT que pateixen una forta davallada, entre els dos perden 295.096 vots i només en recupera ERC 147.449 vots i 45.382 el PDECAT, això vol dir que si ara es fessin eleccions, aquests dos tindrien 102.265 vots menys que el 27 de setembre.

Pel que fa als partits tradicionals espanyols, PP i PSC, perden 94.945 i 166.413 respectivament però guanyen 77.995 i 154.273 vots, per tant, no varien gaire el seu suport electoral, perden en total 16.950 i 12.140 vots, PP i PSC respectivament.

En relació a la CUP, és el partit que menys suport nou té per darrere del PDECAT, amb 49.839 vots nous i 119.089 que els deixen de votar, el que acumulen una pèrdua de 69.249 vots.

La baixada de tots els partits contrasta amb un que es consolida a l’alça però a alhora està dividit: CSQEP. Aquest puja en 210.277 vots que van cap a Podemos i Catalunya en Comú, però com estan dividits per la confluència en la candidatura, Podemos i CComú quedarien a la cua en % de vot. Són els que menys vots perden (76.488) i els que més guanyen entre els dos (286.765).

TRANSFERÈNCIADEVOT

Sobre els escons que obtindrien els partits si avui es fessin eleccions, la majoria independentista no podria perillar però es veuria reduïda en escons i vots, ja que es mouria entre 69 i 72 escons. Els únics que amplien escons són els Comuns que s’incorporarien com a nou partit al Parlament, mentre que Podemos mantindria la totalitat dels escons que té actualment Catalunya sí que es pot. Pel que fa a C’s passaria de 25 escons a 19, mentre que PP i PSC pujarien d’11 a 12 i de 16 a 17 respectivament.

escons

Els partits independentistes no aconsegueixen el suport de tots els que es declaren a favor de la independència

El motiu pel qual els partits independentistes perden suport i el suport a la independència no cau es deu al fet que els actuals partits independentistes (ERC, PDECAT i CUP) no aconsegueixen aglutinar tot el seu suport en una votació al Parlament. Ara mateix aquests partits només tindrien el suport del 70% dels favorables a la independència. La resta anirien a l’abstenció (17%), a Podemos (5%), als Comuns (3%) i a altres partits (5%). En total hi ha unes 2.292.304 persones favorables a la independència però els partits independentistes només obtindrien el suport d’1.594.006, 1.764.301 si afegim persones que encara dubten però voten a partits independentistes perquè són als que tenen més simpatia.

On ha anat la majoria independentista del 27 de setembre del 2015? 206.589 persones que van decidir votar a Junts pel Sí i la CUP ara anirien a l’abstenció, 83.618 ara votarien als partits de Podemos i CComú i 40.577 vots cap a altres partits. Per l’altra banda, només agafarien 16.228 vots de Catalunya sí que es pot, 112.498 de l’abstenció i 46.772 d’altres partits.

Les eleccions tornarien a provocar una majoria en escons de partits independentistes però una minoria molt més clara en vots. En canvi un referèndum unilateral sí que el guanyarien els independentistes. Amb una participació del 72%, 2.244.382 vots anirien cap al sí a la independència, 1.348.294 al no i la resta a vot blanc i nul. Aquesta dada però s’ha d’agafar sempre amb molt de compte, ja que en un referèndum unilateral és possible que la participació sigui menor que la que diuen els enquestats a una enquesta.

image4

Els comuns, o últims o principal partit de l’oposició

L’altra dada rellevant de la radiografia electoral de Catalunya és sobre el futur dels comuns, la candidatura d’Ada Colau i Xavier Domènech que ara no té el suport electoral de Podemos. Sense ells, els comuns tenen totes les probabilitats de quedar últims en la carrera electoral al Parlament de Catalunya, en canvi, si aconsegueixen unitat, és possible que puguin superar al PDECAT en vots, situant-se com a caps de l’oposició al Parlament de Catalunya. Els comuns podrien obtenir quasi 600.000 vots, el que podria incomodar a una ERC guanyadora perquè potser hauria de triar si governar amb la dreta i seguir amb el procés d’independència o abandonar-lo i constituir un govern autonòmic d’esquerres, com pretén la candidatura dels Comuns.

Ara bé, aquesta radiografia és una fotografia del moment, les coses poden canviar, les estratègies i dinàmiques millorar. El que és segur és que ara unes eleccions pels independentistes significaria enterrar el procés d’independència, amb majoria d’escons i no de vots, el procés no podrà continuar. En canvi, amb un referèndum unilateral, les probabilitats de guanyar són més que les de perdre. Pels Comuns la realitat de la fotografia els hi diu que sense Podemos no podran, quedaran últims i quedaran reduïts a una ICV-EuiA agònica, tot depèn de si aconsegueixen sumar més sigles a un projecte en comú. I pel que fa a PP i PSC, aguanten encara amb el seu suport electoral, mentre que C’s, inflat sobretot per les plebiscitàries, es manté amb resultats molts similars als de les últimes eleccions al Congrés, és a dir, força més reduïts.