Fenòmen Fotollibre

Llibres d’autor, llibres prohibits, llibres de fotografia. Aquest cap de setmana, amb motiu de la diada de Sant Jordi, les recomanacions de Noviembre estàn plenes de llibres.

 

  1. FENÒMEN FOTOLLIBRE

CCCB i Fundació Foto Colectania

Entrada: 6€ / 4

 El CCCB i la Fundació Foto Colectania acullen de manera simultània Fenòmen Fotollibre, una exposició que reivindica el valor del fotollibre dins la cultura visual contemporània, oferint un recorregut per la història del llibre de fotografía des dels seus inicis fins a la producció més actual i proposant una reinterpretació de la historia de la fotografia.

Amb la participació de nou comissaris experts en la matèria –Gerry Badger, Horacio Fernández, Ryuichi Kaneko, Erik Kessels, Martin Parr, Markus Schaden, Frederic Lezmi, Irene de Mendoza i Moritz Neumüller-, la mostra s’estructura en set seccions temàtiques -sis al CCCB i la setena a la nova seu de Foto Colectania- que dialoguen entre elles. Així, trobem alguns exemplars de la col·lecció particular del fotògraf Martin Parr, fotollibres de denúncia i propaganda, creacions d’autors com Manuel Álvarez Bravo, Gabriel Cualladó o Henri Cartier-Bresson, la producció pionera dels japonesos i les pràctiques més contemporànies. En conjunt, una magnífica exposició en que es fa palesa la vigència de l’objecte imprès en plena era digital.

 

La habitación de los libros prohibidos
L’habitació dels llibres prohibits

L’HABITACIÓ DELS LLIBRES PROHIBITS

Blueproject Foundation

Entrada gratuita

 

Alicia Framis (Barcelona, 1967), artista multidisciplinar que combina arquitectura, disseny, moda i performance, presenta a l’espai Il Salotto de la Blueproject Foundation L’habitació dels llibres prohibits, una instal·lació pertanyent a la Colección Banco Sabadell que s’exposa ara per primera vegada a Espanya.

La proposta, que forma part de la serie Habitacions prohibides, recull prop de 200 llibres que han estat censurats o prohibits al llarg de la història, i els autors dels quals han patit dificultats amb el poder judicial o polític, arribant fins i tot, en els casos més extrems, a ser empressonats, torturats o assassinats. La majoria de llibres que hi trobem són avui en dia considerats obres mestres de la literatura, com per exemple Càndid de Voltaire, Lolita de Vladimir Nabokov, El segon sexe de Simone de Beauvoir o, fins i tot, La Biblia. Framis, que centra generalment els seus projectes en diferents aspectes de l’existència humana dins la societat urbana contemporània, crea així un espai d’estudi i reflexió en el que avaluar els danys causats per la censura.

 

 

Arts libris
Arts libris
  1. ARTS LIBRIS

Arts Santa Mònica

Divendres 21 i diumenge 23: entrada gratuita

Dissabte 22: 4

 

Un any més, l’Arts Santa Mònica acull una nova edició d’ArtsLibris, la Fira Internacional de l’Edició Contemporània. Fundada i dirigida per l’editora i galerista Rocío Santa Cruz, la fira s’ha consolidat com una de les pioneres en la difusió i la comercialització del llibre d’artista, el fotollibre i l’edició contemporània en el territori espanyol.

 

Entre les diferents activitats que trobem en aquesta vuitena edició, en la que hi participen més de setanta expositors internacionals, destaquen el IV Simposi Internacional del Llibre d’Artista, que aquest any porta per títol Faktura y Sistemática del Libro de Artista i l’exposició Llegible-Visible. Entre el fotograma i la pàgina, una mostra comissariada per Mela Dávila i que proposa explorar les relacions de continuitat, complementarietat o dialèctica que s’estableixen entre publicacions d’artista i obres audiovisuals, a partir de treballs d’artistes com John Baldessari, Ulises Carrión, Patricia Dauder, Guy Debord, Antoni Miralda, Benet Rossell, Ed Ruscha o Lawrence Weinter. A més, tindràn lloc els anomenats Speaker’s Corners, converses entre autors i professionals de l’edició i l’entrega del Premi ArtsLibris – Fundació Banco Sabadell. Es tracta, en definitiva, d’un espai de trobada tant per a editors com per al públic general, centrat en publicacions d’art, fotografia i disseny i que pretèn obrir espais de reflexió sobre la cultura contemporània, vetllar perquè les publicacions dels editors i els artistes siguin presents al circuit internacional, ampliar el mercat de l’edició i, sobretot, reconnectar les arts i l’edició amb la societat.

COMPARTIR