Manel Armengol, Manifestacions de l'1 de febrer de 1976 @ Insurreccions. Museu Nacional d'Art de Catalunya

Aquest cap de setmana Noviembre proposa gaudir dels silencis de Tres i reflexionar sobre el malestar social, les revoltes polítiques i el canvi climàtic arrel de les noves exposicions temporals del Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Palau Robert.

 

1. INSURRECCIONS

Museu Nacional d’Art de Catalunya

Entrada: 6

El Museu Nacional d’Art de Catalunya presenta Insurreccions, una exposició itinerant que s’estructura a partir d’un tema comú: les insurreccions. Mitjançant prop de 300 obres de més d’un centenar d’artistes, la proposta ideada pel filòsof i historiador de l’art Georges Didi-Huberman mostra com els artistes han tractat qüestions com els desordes socials, l’agitació política o les revoltes al llarg de diferents moments històrics i fent ús de diferents tècniques i mitjans. Així, trobem obres com els Desastres de la guerra de Francisco de Goya, la Montserrat cridant de Juli González o els videos de la cineasta Maria Kourkouta sobre l’actual crisi dels refugiats.

Pintures, dibuixos, fotografies, pel·lícules i documents conformen aquesta mostra que no preten ser una exposició documental, sino un reflex visual de tot allò que duu la gent a sublevar-se constantment. Organitzada pel Jeu de Paume de París, Insurreccions és una exposició itinerant i viva que passarà també per paísos com Argentina, Mèxic i Canadà i que s’adapta a cada un dels llocs on s’instal·la; en el cas de Barcelona, la presentació ha duplicat el seu espai i ha incrementat de forma substancial el número d’obres, afegint al diàleg peces provinents de la propia col·lecció del MNAC.

 

Tres @ Blackout. La Virreina
Tres @ Blackout. La Virreina

 

  1. BLACKOUT

La Virreina

Entrada gratuita

Aquesta primavera La Virreina presenta la primera revisió antològica de la trajectoria de l’artista barcelonés conegut amb el pseudònim Tres, desaparegut el passat mes d’ocubre a causa d’un càncer. Considerat com l’artista del silenci per ser aquest un dels temes recorrents al llarg de la seva trajectoria, Tres fou un exemplar extrany dins del context artístic espanyol del seu moment. Influenciat per artistes com Susan Sontag, John Cage, Joseph Beuys o William S. Burroughs, la seva producció abarca des de l’art sonor fins la performance, passant pel ready-made, la fotografía i el collage.

A Blackout, la mostra que es pot veure fins el 18 de juny a La Virreina, se’ns presenten tot un seguit de videos i documents de les seves accions, així com escultures i dibuixos d’aquest artista alié a qualsevol intent de tipificació i que per a Valentín Roma, comisari de l’exposició, és fonamental per a entendre tota una generació d’artistes.

 

Matthew Brandt, Bees of bees, 2012 @ Disorder. Palau Robert
Matthew Brandt, Bees of bees, 2012 @ Disorder. Palau Robert

 

  1. DISORDER

Palau Robert

Entrada gratuita

El Palau Robert mostra a Disorder les imatges dels fotògrafs seleccionats per al Premi Global de Fotografia i Sostenibilitat Prix Pictet. Organitzada pel Grup Pictet en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, la mostra presenta els treballs d’Ilit Azoulay, Valérie Belin, Matthew Brandt, Maxim Dondyuk, Alixandra Fazzina, Ori Gersht, John Gossage, Pieter Hugo, Gideon Mendel, Sophie Ristelhueber, Brent Stirton i Yang Yongliang.

Les imatges de l’exposició reflexen el malestar social, les revoltes polítiques i l’alteració climàtica actual des d’una perspectiva purament documental en alguns casos o des d’un enfocament més abstracte o poètic, en d’altres. En paraules de Kofi Annan, president honorífic del Prix Pictet i setè secretari general de les Nacions Unides: “La nostra època es defineix pel desordre. El nostre domini vers nombrosos aspectes de la vida ens ha dut a creure erròniament que hem sotmés el planeta a la nostra voluntat. No obstant, la fragilitat d’aquest postulat es fa patent cada cop que té lloc una pandèmia, un terratrèmol o un tsunami. Cada dia que passa, el miratge de l’ordre queda fet miques”.

 

 

COMPARTIR