La influència de la moda a Los Soprano

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Parlar de Los Soprano és parlar de homes corpulents, corrupció i tirotejos en carrerons de grans ciutats nord-americanes. Però, i la moda? Encara que pugui semblar un tret que passa desapercebut, juga un paper clau en la sèrie, ja que ens diu com és cada personatge. L’estil de vestir de les persones ens deixa entreveure com són: i això passa amb els còmodes xandalls que es gasten en Tony Soprano i els seus. I és que, malgrat que ens imaginem els mafiosos italians a l’estil de Un de els nostres, Casino i El Padrí, el cinema no ha deixat de ser una idealització de la figura del gàngster, tant fascinador durant dècades.

A Los Soprano, assistim a una passarel·la de moda que de ben segur podria inspirar a molts dissenyadors eclèctics del segle XXI. Xandalls, bowling shirts, mocassins barats, i or, molt d’or. Les joies i accessoris daurats són un imprescindible dels looks de la sèrie. I no només ens referim als “nomeolvides” d’en Tony, si no també a les arracades i complements que llueixen l’Adriana o la germana d’en Tony, la Janice Soprano.

Los Soprano
Los Soprano

En una escena de la sèrie creada per David Chase, els homes d’en Tony es reuneixen al port de Nova Jersey per quedar-se amb un suculent botí. No es tracta de menjar – una de les grans passions dels protagonistes – ni de bitllets de dòlars, si no d’americanes i conjunts de Brioni. Amb un diàleg enginyós i ple d’humor negre, l’espectador s’endinsa en el verdader món dels mafiosos de Nova Jersey, persones amb fetitxes tan normals com els de qualsevol ciutadà anònim.

La passió dels italoamericans per la moda italiana no és cap secret: en totes les pel·lícules sobre la màfia italiana es fa referència a l’obsessió dels homes pels conjunts de casa bona. Gucci és una altra de les marques que vesteix al clan dels Soprano. Com a bon home de negocis, s’ha d’estar a l’altura de la situació. I això requereix camises de sastre i americanes a joc. Les reunions i pactes amb altres famílies es fan amb un bon plat de pasta italiana al davant, i també lluint les seves millor gales.

A més de la vessant elegant per a assistir a funerals, entregues importants o reunions amb altres capos, els mafiosos de Los Soprano acostumen a vestir peces còmodes a l’estil de Nova Jersey. Camises obertes per a ensenyar pitram i cadena d’or, pantalons amples i ben alts per a marcar virilitat, i també jaquetes de xandall en colors confusos caracteritzen els looks d’en Tony i en Pussy. En Silvio Dante – interpretat per Steve van Zandt – és el consigliere o home de confiança de la família i té un estil difícil de classificar. Ja han passat a la història les seves camises de colors estrafolaris i que bé podrien pertànyer a la dècada dels 80.

És important recordar que Los Soprano va començar a emetre’s el 1999, un moment en el què la moda va fer molt de mal. A principis dels 2000, la tendència de combinar el xandall amb peces de luxe era la tònica habitual entre les celebritats de Beverly Hills, i també entre les esposes de caps mafiosos de Nova York. Normal que ara, en ple 2017, ens sorprengui l’estil amb el que David Chase va voler vestir els seus personatges.

Los Soprano
Los Soprano

 

- Publicitat -