Ange Leccia, La Mer, 2014 © Ange Leccia, VEGAP, Barcelona, 2016

Art i cinema, 120 anys d’intercanvi

Del 16 desembre al 26 de març

CaixaForum Barcelona

Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8

Entrada: 4€

Fins a quin punt el cinema va ser concebut com un art tant plàstic com a narratiu? Art i cinema. 120 anys d’intercanvis estableix la porositat entre aquestes dues disciplines artístiques, un flux fascinant, i fins avui ininterromput, d’influències i intercanvis mutus. L’exposició, organitzada per l’Obra Social ‘la Caixa’ en col·laboració amb La Cinémathèque française, convida a un joc de relacions i associacions replet de matisos i de sensibilitat, amb troballes que canvien el nostre punt de vista sobre pel·lícules i obres d’art que formen part de la nostra memòria visual.

La mostra s’ha estructurat en nou apartats que permeten realitzar un travelín per dècades, des del cinema primitiu fins al cinema digital i la imatge construïda. Així, els germans Lumière apareixen al costat dels mestres de l’impressionisme, Chaplin amb els artistes d’avantguarda, Dalí amb Hitchcock, Jean-Luc Godard amb Andy Warhol i Yves Klein, fins a arribar a l’època de les instal·lacions i del videoarte. La selecció dels materials inclou des de films, videoproyecciones i videoinstalaciones, passant per cartells, pintures, dibuixos, gravats i fotografies, fins a objectes, vestits i llibres d’artista. El punt de partida de l’exposició ho formen els fons de la Cinémathèque française, i s’ha complementat amb diverses obres de la Col·lecció ‘la Caixa’ d’Art Contemporani, i amb peces excepcionals d’altres col·leccions, galeries i museus.

 

 carmenbalcels_goytisolo

Persones pintades

Del 19 de gener al 26 de març

Espai Volart

Ausiàs Marc, 22

Entrada: 1€

 

Existeix una fina línia que separa el personatge retratat d’aquell que ho retrata. Pintor i model, al moment de l’execució de l’obra, comparteixen època i existeix la possibilitat que comparteixin també edat, sexe o creences. Hom treballa per donar continuïtat a un dels gèneres més antics de la història de l’art, el retrat, mentre que l’altre busca mostrar-se al món. Tots dos, no obstant això, persegueixen una de les quimeres més antigues: la immortalitat.

A Persones pintades, l’artista Gonzalo Goytisolo (Barcelona, 1966) perllonga, sense complexos, un gènere que pot semblar-nos antiquat i, fins i tot, obsolet. El retrat per encàrrec sovint s’allunya dels circuits de l’art contemporani actual per la seva condició d’anacrònic. Malgrat tot, Goytisolo es presenta sense complexos i sincer, presenta una mostra que reuneix més de vuitanta retrats pintats entre els anys 1987 i 2016. L’exposició reuneix fisonomies i personificacions íntimes i institucionals amb l’objectiu de generar connexions entre l’obra, l’autor i el procés de treball. El gènere del retrat es converteix, així, en protagonista, i és repensat i revisat durant tota la mostra, analitzant el perquè de la seva raó de ser i els motius del seu perdurabilitat en el temps.

 

Ichiro Kojima, Around Inagaki, 1960
Ichiro Kojima, Around Inagaki, 1960

TOHOKU. Through the Eyes of Japanese Photographers

Del 01 al 31 de març

Galería Valid Foto

Buenaventura Muñoz, 6

Entrada gratuïta

 

L’11 de març de 2011 un gran terratrèmol va sacsejar Japó, devastant la regió de Tohoku, la zona nord-oriental de Honshu, l’illa més gran de l’arxipèlag japonès. Encara roman viu el record de les colpidores imatges que van ser retransmeses pels mitjans de comunicació de tot el món. Tot i això, aquesta exposició no busca documentar el dany o la recuperació de la zona, sinó mostrar a través de la fotografia, el paisatge natural i cultural, la gent i la forma de vida en Tohoku.

La mostra es compon de l’obra de nou fotògrafs individuals i un col·lectiu fotogràfic de diferents generacions i estils, tots ells procedents de Tohoku. Fotografies preses en la dècada dels quaranta es barregen amb imatges actuals. D’aquesta forma, a través de la mirada dels diferents artistes, s’ha aconseguit reunir imatges representatives del passat, del present i del futur, presentant una gran varietat de fascinants aspectes de Tohoku a la resta del món. Teisuke Chiba i Ichiro Kojima van fotografiar Tohoku en els anys cinquanta i seixanta; Hideo Faci, Masatoshi Naito i Masaru Tatsuki han documentat festivals i ritus religiosos en tota la regió; Hiroshi Oshima i Naoya Hatakeyama combinen les seves històries personals amb els paisatges de la seva regió natal; Meiki Rin centra el seu treball en el bell entorn natural; Nao Tsuda va buscar l’origen de l’esperit japonès en relíquies i utensilis del període Jômon i el grup de fotògrafs dirigits per Toru Ito ha creat la Sendai Collection, una sèrie de fotografies d’escenes anònimes en Sendai, prefactura de Miyagi. Les fotografies recollides en la mostra representen les diverses cares de Tohoku, oferint a l’espectador la possibilitat de familiaritzar-se amb aquesta regió relativament desconeguda.

 

 

COMPARTIR