Taxistes, estibadors: ah, que no t’afecta? Potser t’equivoques.

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Criminalitzar taxistes i estibadors és el pas previ a robar-los el que és seu. Taxistes i estibadors són treballadors amb drets. El massatge mediàtic destinat a convèncer l’opinió pública que són “privilegiats” està promogut per alguna cosa com ara miserables volent convèncer idiotes.

Els miserables són els qui tenen clar què volen: quedar-se amb tots els diners. Tant una determinada elit financera com els seus propagandistes. Tots els diners: no en tenen mai prou. Penseu “neoliberalisme”. Els idiotes són els qui consideren algú “privilegiat” perquè té una feina i es guanya dignament la vida. Penseu “cunyadisme”.

Per què es pot parlar de miserables que volen “quedar-se amb tots els diners”? Si mirem el transport de mercaderies per mar, resulta que no ha parat de créixer. Els ports són un sistema que funciona, amb tota la seva complexitat. Aleshores, per què s’ha d’extreure diners de la massa salarial dels estibadors, si el sistema funciona?

Error de concepte: la pregunta és “per què no?”. Si es pot arrambar una massa de diners, sempre hi haurà algú que ho farà i un columnista neoliberal justificant-ho. Però per capturar una renda d’algú altre primer l’has de matar socialment. Aquí és on comença a funcionar la maquinària de la calúmnia: són uns privilegiats, etc. No són privilegiats: són treballadors amb drets.

És el mateix amb el taxi: resulta que el taxi és car, desregulem-lo, serà més barat perquè hi haurà “taxi per a tots”. Però qui ho ha decidit, que és car, el taxi? Comparat amb què? Quants bens i serveis no hi ha de preu relativament més alt, considerats de més qualitat, o de luxe? Per què de cop s’obvia això, en el taxi?

La resposta és, de nou “per què no?”. La restricció del nombre de taxis garanteix un nivell d’ingressos als taxistes. Tot això que guanyen “de més” algú ho vol. Qui? Pirates de Califòrnia promovent aplicacions il·legals?

Es pot pensar que hi haurà més taxis i baixaran els preus. Segurament, “com a Nova York”. Però a quin cost? Indemnitzar els taxistes, que han pagat caríssimes llicències, seria devastador per a les finances municipals. Parlem de beneficis lliures d’impostos per als pirates de Califòrnia i diner públic per a pagar els danys?

No és solament les conseqüències jurídiques: no n’hi pot haver, de “taxi per a tots”. El taxi és un luxe, o un servei de més qualitat. Qui no el pugui pagar que vagi en metro, en autobús, en bicicleta, a peu. Que comparteixi cotxe amb algú altre. Que es busqui la vida.

De manera que molt de compte a l’hora de comprar segons quins discursos que criminalitzen treballadors amb drets. Potser et creus que no t’afecta. Però després dels estibadors i taxistes vindrà algú altre, i cada cop queda menys gent. De manera que potser algun dia et toca a tu.

 

Antoni Ferrando Arjona
Antoni Ferrando Arjona
Antoni Ferrando (Barcelona, 1967) viu a Praga des del 1994 és un precursor en això de sortir a l’estranger a buscar-se la vida, i a més a més és traductor, escriptor, i exempresari. Ha escrit una Guia de Praga (Edicions La Magrana) i el 2008 va publicar el llibre Per què tot és una merda? (Ara Llibres), un recull de textos breus humorístics procedents del seu bloc. La vida moderna li sembla molt confusa i no troba gran cosa en què creure, més enllà de la dieta mediterrània. El gran Joan, guanyadora del Premi Primum Fictum, és la seva primera novel·la. https://www.facebook.com/librooks.elgranjoan