Fa cosa d’un mes, l’Eva Payá escrigué un artícle que començava així: “Al llarg de la història Anònim va ser una dona”. Aquesta frase de la Virginia Woolf (1885-1941) pertany a un dels seus llibres més coneguts, Una habitació pròpia (1929), que es convertiria en tota una icona del moviment feminista. En ell, Woolf ens parla sobre les dificultats de les dones per a dedicar-se a l’escriptura en un món dominat pels homes; dificultats que fins i tot avui en dia podem trallsadar al món de les arts i de la cultura, dels esports, de les comunicacions i un llarg etcètera. És per això que aquest cap de setmana les nostres recomanacions estàn dedicades a elles.

I ho tenim fàcil, ja que aquests dies es poden veure a Barcelona tot un seguit d’exposicions on les dones són les principals i úniques protagonistes. Començem amb Herselves, la primera exposició col·lectiva de la Blueproject Foundation, en la que es reflexiona sobre la posició de la dona més enllà del discurs hegemònic tradicional. Les artistes que hi participen qüestionen amb les seves obres tot un seguit d’aspectes culturals, socials, privats o simbòlics relacionats amb la figura femenina. Es tracta d’una mostra en què són les mateixes dones, les que parlen de les dones, amb la voluntat de denunciar, criticar i, sobretot, construir un missatge propi.

També interessant és la proposta de la Galeria Mayoral, que acaba d’inaugurar Dones surrealistes, una exposició comissariada per la historiadora i crítica d’art Victoria Combalía, en la que se’ns presenten una vintena d’obres de vuit artistes surrealistes amb una relació més o menys directa amb Catalunya. Entre les seleccionades hi trobem noms com Dora Maar, Frida Kahlo, Maruja Mallo o Ángeles Santos, que per primera vegada es reuneixen en una exposició pròpia, dedicada única i exclusivament a les dones surrealistes, i amb la que es busca no només manifestar l’existència d’una història de l’art en femení, plena de noms propis, sinó també servir com un acte de reconeixement a totes aquestes artistes.

 

herselves_blueproject
Herselves a la Fundació Blue Project

 

Per acabar, i parlant de noms propis, us proposem passar pel Museu Nacional dArt de Catalunya i visitar, si encara no ho heu fet, l’exposició dedicada a la fotogràfa Marianne Breslauer. La mostra, de petit format i inserida a les sales de la nova presentació d’art modern, és una delícia que no podeu deixar escapar, no només per tractar-se de la primera exposició individual que se li dedica a Espanya, sinó també per la gran qualitat de les fotografies d’aquesta berlinesa que, a causa de l’arribada del Nazisme, va veure truncada la seva carrera.

I els més fredolics, no patiu, també tenim una proposta per vosaltres. Si les baixes temperatures us impedeixen sortir de casa, acomodeu-vos al sofà, afagiu una bona manta, prepareu-vos un te ben calent, i gaudiu de Finding Vivian Maier, un documental dirigit per John Maloof i Charlie Siskel on s’explica la vida d’aquesta nanny que al llarg dels anys, i de manera totalment secreta, va arribar a fer més de 100.000 fotografies avui en dia considerades entre les millors del segle XX.

COMPARTIR