Lucio Fontana, Concetto spaziale, 1965

Aquest cap de setmana us proposem una pregunta: Quant pagarieu per un llenç en blanc? El Sergi ha pagat 20.000€. Així comença Art, l’exitosa obra de teatre de Yasmina Reza que fins el 12 de març es pot veure al Teatre Goya de Barcelona. La comedia, estrenada a la Comédie des Champs Elysées de París l’octubre de 1994, tracta qüestions com l’elitisme de l’art contemporani i la complexitat de l’art conceptual, però és, sobretot, una obra sobre l’amistat, la soledat i la incomunicació. En paraules de la propia Reza, “no fa referència tant a la pintura com a l’art de les relacions humanes”. Per a que us poseu en situació: en Sergi (Lluís Villanueva) ha invertit 20.000€ en un llenç aparentment blanc d’un tal Andrios, un artista fictici que bé podria ser un pintor de la talla de Kazimir Malévich, Frank Stella o, com suggereix la portada de l’edició española publicada per Anagrama, Lucio Fontana. Els seus amics, en Marcos (Francesc Orella) i l’Ivan (Pere Arquillué), creuen que ha perdut el seny adquirint aquesta peça que els consideren, ni més ni menys, que “una merda blanca”. Les divergències entre tots tres arriben a extrems gairebé absurds, en els que hi trobem arguments i comportaments que ens acaben resultant més familiars del que potser ens agradaria admetre. Segons el diari The Times, es tracta d’una comedia “summament intel·ligent, profunda i espiritual, que toca l’universal”. Poseu-vos les vostres millors gales i acosteu-vos al Teatre Goya a passar la tarda, o bé apropeu-vos a la biblioteca del barri i feu-vos amb un exemplar del llibre de Yasmina Reza. Sigui quina sigui la opció que escolliu, estem segurs que passareu una bona estona.

 Il·lustració de Joan Cornellà
Il·lustració de Joan Cornellà

Si encara no heu vist la mostra Picasso/Romànic del Museu Nacional dArt de Catalunya, aprofiteu aquest dissabte, ja que el museu ha organizat una Nit Picasso en la que ens ofereixen visites gratuites a l’exposició amb comentaris de les obres més destacades i la projecció del film documental Le Mystère Picasso (1955) d’H. G. Clouzot, pel·lícula que guanyà el Premi Especial del Jurat al Festival de Cannes i en el que es mostra el procés de creació d’una obra de la mà del mateix Picasso. La jornada especial, que començarà a partir de les 15h, és una bona oportunitat de conèixer aquesta exposició en la que el MNAC, en col·laboració amb el Musée National Picasso-París, proposa un interessat diàleg entre l’obra de Pablo Picasso i l’art romànic.

I si el que preferiu són emocions una mica més fortes, us recomanem dues exposicions imperdibles dels il·lustradors Coté Escrivà i Joan Cornellà. El primer, d’origen valencià, ha omplert les parets de la Hell Gallery amb les seves criatures a Bears and Bones, una selecció de la seva obra més recent, en que el principal protagonista és l’emblemàtic Bearbrick, un Art Toy que segur que reconeixeu de seguida. Per la seva banda, el català Joan Cornellà s’ha instal·lat a la The Gallery, by Error amb el seu humor àcid i irreverent, en una exposició que presenta algunes de les seves creacions més emblemàtiques. No us deixarà indiferents.

COMPARTIR