Captura del primer capítol de Way os seeing, disponible a Youtube

Any nou, vida nova i noves col·laboracions. A partir d’ara, l’equip de Noviembre Barcelona agafem les rendes de les recomanacions setmanals i volem començar amb un homenatge al gran John Berger (Anglaterra, 1926 – França, 2017), que ens va deixar el passat dilluns a l’edat de 90 anys. Pintor, escriptor, crític d’art, activista polític i poeta, el britànic fou un dels escriptors més influents de la seva generació així com un mestre per a tots aquells interessats en l’art gràcies a la seva serie d’assajos Modos de ver, convertida en sèrie de televisió per la BBC el 1972, amb la que ens va ensenyar a mirar i a veure. Al llarg de quatre episodis, Berger analitza, entre d’altres coses, la manera en que la cultura reprodueix i utilitza imatges del passat i com, per exemple, els museus s’han convertit en un instrument per a manipular la nostra manera de veure aquestes imatges. Trobareu la sèrie sencera al Youtube amb subtítols en castellà, així que no teniu excusa.

Pierre-Auguste Renoir, Femme nue couchée (Gabrielle), ca. 1906. Musée de l'Orangerie, París © RMN-Grand Palais (musée de l'Orangerie) / Hervé Lewandowski
Pierre-Auguste Renoir, Femme nue couchée (Gabrielle), ca. 1906. Musée de l’Orangerie, París © RMN-Grand Palais (musée de l’Orangerie) / Hervé Lewandowski

 

A més, per posar en pràctica totes aquestes maneres de veure, us proposem visitar dues exposicions que sacaben. D’una banda, la mostra Renoir entre dones, que repassa l’evolució de l’obra de l’artista francès Pierre-Auguste Renoir (França, 1841 – 1919) a partir de les diferents interpretacions que va fer de la imatge femenina. Si encara no l’heu anat a veure, espavileu, que les dones de Renoir marxen de la Fundació Mapfre el diumenge. D’altra banda, us recomanem passar pel CaixaForum a veure Bàlsam i fuga, un projecte comissariat per la Mery Cuesta (Bilbao, 1975) en el que s’analitza el paper de les activitats artístiques dins les institucions penitenciàries a partir del diàleg entre creacions realitzades pels propis presos amb peces d’artistes de renom internacional procedents de la Col·lecció la Caixa dArt Contemporani, com Matt Mullican, Joan Hernández Pijuan i Miquel Barceló.

I si sou dels que no voleu que s’acabi del Nadal, no patiu. Aprofiteu el cap de setmana per gastar els últims estalvis a l’Hipermerc’Art de la Moritz Store, en el que hi trobareu una gran varietat d’obres d’art originals de petit format i a preus realment assequibles, i visiteu la Casa Batlló, on fins el proper dilluns la neu n’és la principal protagonista.

COMPARTIR