La victòria de l’esquerra és acabar amb CDC a Catalunya?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

És habitual entre cercles propers de l’esquerra sobiranista veure que comenten que cal acabar amb CDC. Diuen que l’esquerra guanya quan derrota electoralment a la dreta, i com la dreta de Catalunya és CDC, cal derrotar a CDC. Aquest discurs ideològicament l’ha imposat sobretot el sector d’ICV-PSC i ha sigut assumit per Podemos, perquè en certa mesura porta implícita la dinàmica que ja existeix a Espanya.

Malgrat això, és un discurs fals, fal·laç, l’esquerra no guanya quan derrota electoralment a la dreta, no guanya quan partits que es diuen d’esquerres pugen al poder. L’esquerra no ha d’oblidar mai que el seu objectiu és transformar la societat i només guanya quan el seu marc ideològic és tan hegemònic que la dreta arriba a fer el seu discurs. Quan la dreta d’un país parla de drets dels homosexuals, és un guany de l’esquerra, quan la dreta es veu obligada a no qüestionar el sistema públic de salut, és un guany de l’esquerra, quan la dreta no pot fer un discurs anti-inmigració, és un guany de l’esquerra. Els guanys de l’esquerra no es mesuren en victòries electorals ni en evitar que l’esquerra pacti amb la dreta, sinó en la capacitat que té aquesta d’imposar el seu relat.

La dreta d’un país no es pot derrocar, posicions més conservadores, que en certa mesura sempre són un mirall al passat, a la tradició, a l’estatus quo, sempre hi seran. La qüestió és si aquesta dreta fa un discurs cada cop més d’esquerres, això voldrà dir que el que era d’esquerres abans, ara ja forma part de la normalitat, de la tradició, del passat i equival a que socialment haurem avançat i que l’esquerra acumula guanys.

De què serveix que un partit que es diu d’esquerres agafi el poder i que per fer-ho adopti posicions cada cop més conservadores? De res. Thatcher quan va perdre la eleccions va dir: “No passa res, nosaltres ja hem guanyat, la oposició és com nosaltres.” Aquesta és la clau de volta.

Ara, tornem a Catalunya, per què hi ha un discurs que diu que cal derrocar a CDC? És senzill, sense dreta catalanista i independentista el futur nacional que l’espera a Catalunya és l’assimilació espanyola. Un país es construeix de forma transversal, amb tot el país, no amb la meitat ideològica de l’espectre polític. La transició a Espanya hauria sigut impossible sense l’acord a banda i banda d’esquerra i dreta. Això els espanyolistes ho saben i el camí perquè Catalunya no tingui llibertat política és que l’esquerra independentista no trobi un interlocutor a la dreta.

Per l’esquerra espanyolista el relat que la dreta és corrupta (i no és un problema del sistema), proto-franquista, immoral i anti-social, és un relat còmode, d’una esquerra que no aspira a transformar la societat sinó a aconseguir poder.

Derrotar a CDC no farà que guanyin les esquerres, farà que la dreta espanyolista, com ja està passant, sigui hegemònica per damunt de la dreta independentista, aquest és l’objectiu. I el futur immediat d’això és el passat del País Valencià. Derrotar a CDC no farà desaparèixer a la dreta ideològica, ajuda a que les dretes espanyolistes guanyin terreny i en aquest sentit, l’esquerra independentista està caient en la trampa.

Un text original de Sergicastanye.com

- Publicitat -