“El bon emprenedor és aquell que tira endavant malgrat els seus dubtes”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Robert Queral és responsable tècnic de taller i, des de l’any 2011, propietari de l’empresa Tricapa de pintura, xapa i retolació.  Aquest jove tortosí  de 30 anys ha aconseguit convertir la seva passió pels vehicles a motor en la seva professió

Fins on arriba la teva passió pels vehicles a motor?

Des de ben petit ja tenia fixació pels vehicles en general. Sempre he estat a primera fila dels rallies de Catalunya, circuits, carreres… En especial m’agraden les motos i la velocitat. Ara fa uns anys que corro amb una Yamaha R6R per circuits tancats.

Què et porta a crear una empresa en època de crisi?

Des de molt jove jo ja vaig tenir clar que en un futur aixecaria el meu propi negoci; en tenia l’anhel i també la convicció. Així que després d’uns anys treballant en diferents empreses del sector de l’automòbil (pintura de l’automòbil), hem veia estancat professionalment però amb prou experiència i coneixements com per seguir avançant pel meu propi camí. Tot i que era un moment difícil, ja ben entrada la crisi, vaig llençar-me a realitzar el meu desig perquè n’estava segur de què aquell n’era el moment adequat.

Quins problemes t’has trobat en el moment d’iniciar el negoci?

El principal problema va ser el finançament, ja que era el pitjor moment per a què els bancs confiessin en un projecte d’aquestes dimensions.  A partir d’aquí vaig tenir que moure molts de fils per tal d’aconseguir la “confiança demanada” a través d’altres entitats, subvencions, empreses, proveïdors, capitalització de l’atur…

Un altre inconvenient el vaig tenir en iniciar l’activitat. Jo m’havia tret la titulació de Responsable Tècnic de Taller i no hi havia forma de què arribés la llicència d’activitat ni el títol per tal poder començar a  treballar.

Per si això no era suficient, quan ja ho tenia tot lligat i en marxa, només hem feia falta sortir de l’atur i fer-me autònom,  l’oficina de l’atur va cometre una errada amb les meves dades i hem vaig trobar amb què ni podia capitalitzar l’atur ni fer-me autònom i, a sobre, hem volien sancionar econòmicament. A través del meu advocat i amb molta paciència (al final vaig haver de pagar una part de la sanció sense motiu) vaig solucionar aquest problema; però van ser uns dies força desesperants!

Quines són les característiques principals que consideres que hauria de tenir un emprenedor?

Molta força de voluntat, paciència i ganes de superació durant el dia a dia, ja que no només crees l’empresa si no que l’has de mantenir i tirar-la endavant. També és molt important saber mantenir la calma i perspectiva en els moments difícils perquè aquests tard o d’hora arriben. Però sobretot, el que ha de tenir un emprenedor són moltes hores disponibles, conèixer la seva feina i que li apassioni.

Quin avantatge creus que té muntar una PIMES avui dia?

Crear nous llocs de treball i serveis per a la gent i que les empreses siguin del territori és un dels avantatges més significatiu que hi veig. A més, a les petites empreses prima i molt el factor humà i familiar. El tracte amb els teus treballadors és molt proper i inclús arribes a passar-hi més hores amb ells que amb la família. Qui se’n beneficia, definitivament, de les PIMES, és el client que en cas de problema serà atès pel gerent directament i també gaudirà d’un servei personalitzat.

T’has arribat a trobar amb l’aigua al coll?

Si, els primers anys són molt durs. A l’inici em coneixia poca gent i tenia poc marge d’error, no assumia els costos. L’inici del segon any, amb totes les dificultats que suposa el gener, se’m va fer molt dur.

 Què vas fer per superar-ho?

En primer lloc la meva família em va prestar ajuda econòmica. Sense ells hagués estat tot massa complicat. Dit això, crec que en els moments difícils és quan saps si tens fusta d’emprenedor o no. Jo el que vaig fer és començar-me a moure perquè la gent parlés de TRICAPA, el meu taller de pintura i retolació de vehicles. Em vaig enfocar a trobar solucions i vaig confiar plenament en què tiraria endavant. Crec, sincerament, que la confiança és contagiosa i quan la gent veu que tu confies en alguna cosa les persones que t’envolten s’hi volen sumar a aquesta positivitat.

Creus que la teva feina té un punt d’artista?

La reparació de l’automòbil es fa pràcticament tota a mà i té, per tant, un punt considerable  d’artesania. Per exemple, al curs de colorimetria que vaig realitzar ara fa uns anys vaig poder veure com cada persona aplicava la pintura de manera diferent. Les pistoles eren les mateixes, la pressió de les pistoles també però de les 10 plaques pintades cadascuna es veia diferent i tot degut a l’estil a l’hora de pintar.

També hi ha un factor tecnològic molt important que contrasta amb aquest toc artesanal que abans comentava. Nosaltres comptem, per exemple, amb sistemes d’última generació com lectors cromàtics de colors, sistemes d’assecat de vehicles electromoleculars, il·luminació per led, retolació de vehicles amb vinils de fosa amb plotter

Què és el més gratificant del teu treball?

El més gratificant és fer cada dia el que m’agrada i veure que cada cop tinc més clients nous recomanats per altres que han quedat molt contents amb el treball de TRICAPA. M’explico, quan veus que gent que no et coneixia acudeix a tu, recomanat per un tercer, sents que estàs fent la feina ben feta i això et motiva encara més a seguir endavant.

Quin és el vehicle amb el que més has gaudit reparant-lo?

Va ser el disseny i aplicació de 2 motos de competició d’un equip tan important al nostre territori com és GuzziMotoBox, amb més de 50 hores de treball i pintures, vernissos i adhesius de gran qualitat.

Quins consells li donaries a algú que volgués emprendre el seu propi negoci?

Si algú vol emprendre el seu propi negoci li recomano que no s’ho pensi dues vegades. Li diria “tira’t a la piscina, quan més triguis més difícil serà que t’atreveixis”. La determinació és molt important i si penses massa mai trobes el moment bo. Tot moment pot ser bo per començar. Segurament hi haurà moments d’incertesa però el bon emprenedor és aquell que tira endavant a pesar dels seus dubtes.

Una vegada el negoci estigui en marxa recomano serenitat davant l’adversitat i paciència. Si hi ha problemes, que en tindrem, recomano centrar-nos en les solucions, que si les busquem les trobarem.

motos

DONAR

- Publicitat -