S’obren les flors i desperten els sentits

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

A l´estació més colorida de l´any, la naturalesa es desborda de diversitat fins arribar a les ciutats més cosmopolites. Els paissatges es vesteixen amb textures diferents i enriqueixen el mobiliari urbà. Els parcs i els jardins llueixen les millors gales. Les protagonistes, les flors.

Un ventall de vegetals donen la benvinguda amb el seu valor més preuat, les flors de mil colors que guarneixen els racons de l´asfalt. Molt a prop, a la ciutat de Girona, Temps de flors engalana des de ga més de cinquanta anys, tot l´espai amb cent vuitanta cinc muntatges florals d´estil minimalista i contemporani. La combinació de feixos, garbes i flors naturals amb les fonts del Parc dels Alemanys, liderat per la torre Gironella o la plaça de la Independència, el carrer de la Força i l´escalinata de la Catedral són alguns dels punts estratègics de l´itinerari per visitar els millors treballs de decoració floral a l´aire lliure.

Maria Corbasí, una veïna del barri antic del municipi, va començar a decorar el pati de la seva casa cap a la primavera i poc a poc va anar estenent la idea a altres veïns adjacents. Així va néixer la iniciativa, mica en mica, fins que el Consistori va prendre part de l´organització i va cedir altres edificis públics, racons i carrers per adherir-se al costum que portava alegria per uns dies als ciutadans. Enguany, aquest festival floral ha estat dedicat especialment per a la seva fundadora, l´estimada senyora Maria Corbasí, que morí a l´estiu passat. Per això, s´han creat papallones de paper repartides a diverses ubicacions de la ciutat com a símbols de renaixement en memòria de la dona que va implicar a tanta gent en un treball, ara reconegut no nomès pels gironins, sino també per la resta de catalans i turistes vinguts de tot arreu. Aquesta edició ha sumat a més de cent mil turistes autòctons i estrangers.

Però Temps de flors no es queda aquí, el festival aplega altres activitats paral·leles: concerts a capella, jocs infantils, exposicions culturals del folclore gironí, concursos d´ornamentació i fotografia; i el plat fort, la gastronomia, pensada precisament per aquests dies del festival. La majoria dels restaurants i cafès de la ciutat elaboren un menú especial en el que l´ingredient principal és la flor.  Qualsevol menú, un dolç o un còcteil que es demani el visitant ve acompanyat amb flors com a guarnició o per decoració. El gremi de l´hostatgeria catalana, reconegut arreu del món, s´esforça per atreure l´atenció dels paladars més exigents tot i afegint- li un xic primaveral. Aquests i altres detalls tan simpàtics deixen petjades a la memòria del visitant nouvingut, que sovint, torna a la següent edició. Girona, emociona.

Foto: Aroa
Foto: Aroa

Sens dubte, les flors són patrimoni de la natura que creixen a qualsevol indret. Des de Girona, l´olfacte viatja fins altres ciutats europees, per exemple, Amsterdam o Londres.

Són ben coneguts els tulipans d´Holanda on, concretament als jardins de Keukenhof de la ciutat de Lisse, a prop de la capital, cada mes de maig, trenta dues hectàrees de flors de colors col·locades harmònicament per sanefes de tots els colors evoquen estampes d´una gran bellessa pels ulls de qualsevol visitant.  Tot i que la entrada als jardins és de pagament, els dibuixos temàtics creats per bulbes i tulipes al sòl són una autèntica obra de jardineria esquisita reconeguda des del segle XIX.

I de la olor intensa de les tulipes, als lupins i els lliris que prodominen al Chelsea Flower Show, altra obra de la jardineria, aquesta vegada, localitzada al centre de la ciutat anglesa de Londres. Uns dies en els que la passió per la flora silvestre de caire victorìa llueix jugant amb camins d´aigua i efectes lluminosos. La tradició es remunta a cent cinquanta anys enrere. Mostra trenta cinc temes diferents i, alhora que és visitable per tothom qui pagui entrada, s´ha convertit en un ventall de demostracions d´artistes especialistes en muntar jardins contemporanis.

- Publicitat -

Altre indret més proper que celebra l´arribada de la primavera amb flors és Madeira. La ciutat portuguesa mescla aquests bonics elements naturals amb músiques locals. Les desfilades musicals, els acròbates i equilibristes actuen als carrers vestits amb flors. Les carrosses decorades amb flors fan d´aquests dies, els moments més alegres de la primavera a la ciutat.

Aquestes festivitats, odes a la primavera es duen a terme durant uns dies el mes de maig. No obstant, les celebracions florals no només es queden a Europa, per exemple, a l´altre costat del mediterrani, més enllà de l´antic imperi otomà, la capital d´Azerbaidjan, Baku, rendeix homenatge al seu fundador, Heyder Aliyev. Cada deu de maig, la ciutat celebra la data de naixement del que fora el primer president de la república ex soviètica decorant els carrers principals de la capital amb flors. Joves voluntaris, com el president de l´Associació de Joves del país, Mahir Qurvanov s´estimen aquesta commemoració ” perquè el difunt president representava l´obertura del seu país a l´escena internacional després de la davallada del bloc soviètic”.

Els motius són diversos, d´una iniciativa veïnal, d´una classe burgesa com la victoriana a Anglaterra, d´una conmemoració política… però totes aprofiten un dels detalls més estimats que la natura ens regala cada primavera, les flors.

L´any que ve, Brusel·les, torna a guarnimentar el terra de la famosa Grand Place. La ciutat cobreix amb una enorme catifa de begònies de setanta set per vin-i-quatre metres. Cada flor es col·loca manualment per més de cent voluntaris, artesans que arriben des de la medieval ciutat de Gante. El primer país productor d´aquesta varietat de flor des de 1860 que, cada dos anys, paga la pena visitar, encara que sigui per olorar un camí gegant de flors.

Olors que inunden l´asfalt de tant en tant i desperten aspectes sensorials, sovint, adormits.

Foto: Aroa
Foto: Aroa
- Publicitat -