Mai han sortit de festa?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Ja heu vist el reportatge de rigor d’algun mitjà de comunicació parlant sobre la Saloufest? L’objectiu és ben clar, desprestigiar o posar en dubte aquest model de turisme. Durant la prèvia de la Setmana Santa milers d’estudiants anglesos van a Salou aprofitant que hi ha poca ocupació. Però, per què es dóna tanta importància a aquest fet? Us penseu que són els únics que busquen diversió? Aquests que ho critiquen, què feien de joves?

Quan éreu joves o si ho sou ara, trobeu tan estrany que milers de joves estudiants anglesos vinguin a buscar diversió durant una setmana a Salou? Han arribat els primers i a la televisió i als diaris ja he vist algun reportatge parlant d’aquesta festa on en denuncien la falta de civisme i que molts venen a beure. No us enganyeu, per molt que us vulguin vendre qualsevol altra cosa, molts dels turistes que venen a la costa catalana busquen sol, platja i festa, sinó feu una enquesta a ple agost a veure què volen. No és general, però una gran part dels visitants busquen això. Per aquest motiu encara em sembla més estrany que els mitjans de comunicació hi dediquin reportatges.

Quan era jove i molts de vosaltres que llegiu aquest article igual com jo, quan sorties bevies, ballaves, feies gresca amb l’únic objectiu de divertir-te. De bogeries tots n’hem fet i el que no n’hagi fet ell s’ho perd. Per aquest motiu parlar de la Saloufest com si fos un espai de perdició i sobretot donar-li mala propaganda em sembla que queda fora de lloc. Tots de joves hem fet el que faran ells durant aquesta setmana i no vam tenir mai un equip de reporters una nit de divendres o dissabte gravant els actes que anàvem fent cada moment.

Si molts creuen que els joves anglesos són els únics que tenen aquesta conducta tan criticable per ells els convido a reflexionar. Per què no es fan reportatges del que fa el jovent quan va a Eivissa? Quan en fan un reportatge per algun mitjà de comunicació sembla que la nit eivissenca és una moguda de clubs i discoteques, però i els estupefaents que hi ofereixen sense cap mena de contemplació? Això no hi sortirà pas.

Una altra reflexió. A la zona del Maresme hi ha alguna discoteca molt coneguda. Cada cap de setmana una gran quantitat de joves del cinturó urbà de Barcelona hi van en massa. Agafen el tren i tornen l’endemà al matí. Sabeu les destrosses i l’actitud que tenen alguns dins dels vagons? No són anglesos eh, són d’aquí i cada cap de setmana la policia ha d’intervenir perquè els fets no vagin a més. Heu vist algun reportatge sobre el que us acabo d’explicar? No.

Aquests són alguns exemples. No vull dir que sigui un fet habitual de cada setmana, però trobo que els mitjans de comunicació contribueixen a crear una mala imatge del turisme que visita Salou durant aquests dies. Tenir aquest gruix de turisme és una bona notícia pels hotels, comerços i restauració. Venen durant una setmana, fan augmentar l’ocupació i a més gasten diners, què més voleu? Que els tanquem i no surtin durant una setmana de dins de les seves habitacions?

Us agradi o no, tots érem joves, tots hem sortit i tots hem fet excessos. Potser no és el millor turisme del món però molts busquen sol, platja i nit entre d’altres coses. Qui no accepti aquesta realitat és que coneix poc el món del turisme. El que em preocupa són aquests reportatges criticant un model de turisme quan és l’imperant durant molts mesos de l’any però a escala més reduïda. Espero veure ben aviat un reportatge explicant què passa fora les discoteques amb gent d’aquí o què s’hi mou a les discoteques d’Eivissa, després parlarem del Saloufest.