Més llenya al foc

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Quan som petits a tots ens diuen allò d’això no ho toquis o això no ho facis. Com a éssers humans que som acabarem tocant o fent allò que ens han prohibit i després veurem el que ens passa. Al govern espanyol li hauria d’entrar al cap d’una vegada per totes que això de prohibir ja no toca a l’any 2014. L’últim exemple és la prohibició d’una manifestació a Euskadi que ha comportat l’acostament entre els nacionalistes bascos aconseguint una gran concentració.

Avui dia, encara no acabo d’entendre què fa Arnaldo Otegi a la presó. Hi està des de l’any 2009. Entenc que en el seu passat va ser membre d’ETA, però quan va entrar en política s’ha mostrat com un dels referents per aconseguir la pau al País Basc. Actualment compleix una condemna per formar part d’una organització terrorista en el marc del cas Bateragune. Aquest seria un exemple de la política espanyola envers al nacionalisme basc.

Otegi es va allunyar totalment de les tesis terroristes quan hi va haver el malaurat atemptat de la T4 de l’aeroport de Barajas. A partir d’aquell fet reconeix que cal desvincular-se de la violència i apostar de manera enèrgica pel diàleg. Algú ha vist alguna reacció al respecte per part del govern espanyol? Cap ni una, a ells no els hi entra al cap la paraula diàleg. Ans tot el contrari, es dediquen a fer macrooperacions policials que el que aconsegueixen és debilitar el procés per aconseguir la pau a Euskadi.

A més, després de fer aquesta operació policial contra alguns advocats abertzales ens trobem que els jutges prohibeixen una manifestació. Seria allò de dir no us sortiu a manifestar que això és “caca”. No cal que prohibeixin manifestacions perquè si una característica té un estat democràtic és que et pots manifestar com i quan vulguis. Perquè clar prohibeixen una manifestació i ningú és capaç d’obrir la caixa dels trons quan es tracta d’insultar a Catalunya o bé de tenir actituds antidemocràtiques.

Espanya es caracteritza per acontentar una part de la població. Ens trobem que Otegi està a la presó però heu vist algun responsable de la crisi econòmica a la presó? No sé pas que és més greu. No dic pas que el dirigent basc sigui un sant, però i els que han enganyat amb les preferents dels bancs o que s’han procurat unes pensions que fan mitja por no són delinqüents? En aquest cas no entenc com funciona el sistema judicial, que vingui algú i m’ho expliqui.

Tothom vol viure en un país on no hi hagi violència i lluny d’això el govern espanyol es tanca en banda. No pensen dialogar ni amb els bascos ni amb els catalans per arreglar els problemes. Des de Catalunya es reclama el dret a decidir i des del País Basc s’aposta per la pau per aconseguir la fi de la lluita armada per part d’ETA. És més important callar i mirar com passa el temps? Amb aquesta actitud pensen arreglar els problemes? A ningú li ha de semblar estrany que volem marxar.

No sé pas com pensen solucionar l’olla del nacionalisme català i basc. De moment, perden per golejada i més que ho faran amb les actituds que han pres. El futur passa per ser transigent, seure en una taula i dialogar. Res d’això no passarà i després es queixaran perquè catalans i bascos van pel seu costat. Això sí, en cap moment pensen jutjar a un banquer o un polític que hagi robat, aquests seguiran al carrer vivint la vida com ningú, ells són d’una altra classe social.

- Publicitat -