Què és el federalisme?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

No sé si sou massa fans del programa Polònia o no, però m’encanta un gag on surt en Pere Navarro amb el follet del federalisme. Sens dubte que és una escena molt enginyosa, els dos sols sense que ningú els hi faci cas. Però potser no està tan lluny de la realitat i aquesta escena és la pura i dura realitat que té ara mateix el socialisme a Catalunya.

El procés per aconseguir el dret a decidir no té aturador i cada vegada es camina un pas més endavant per saber què en pensen els catalans. Hem vist el posicionament de tots els partits passant per l’ immobilisme del PP i Ciutadans, fins al front de CiU, ERC, ICV i la CUP a favor de la consulta. I el PSC-PSOE? Ns/nc.

Un cop coneguda la pregunta ja és l’hora que tots els partits mostrin les seves cartes. Si us heu fixat hi ha dos fronts molt clars, però dins del socialisme s’està vivint una crisi interna sense precedents que els pot portar a un carreró sense sortida. Parlem clar, què és la via federal? Mira que portem mesos amb el debat de la consulta en boca de tothom, però a mi ningú m’ha explicat quina és la via que defensen els socialistes. Seria la via del no ho sé ara mateix, a vegades sí, altres no o ja en parlarem. Parlen de federalisme, però no aporten cap projecte a la gent.

Amb el posicionament del PSC-PSOE s’ha demostrat de manera clara que no tenen ni projecte ni saben cap a on volen anar. Si us hi fixeu, a nivell europeu el socialisme té un paper o bé la socialdemocràcia que es fa encaixar segons la realitat de cada país. A Catalunya, cada vegada és més evident que no saben com fer-ho per encaixar en el projecte de país i aquest fet es plasma en els resultats electorals i en la formació de nous corrents polítics.

Curiós va ser quan es va conèixer la famosa pregunta sobre la consulta. A Televisió de Catalunya van treure fins a tres corrents diferents dins del socialisme per opinar sobre el tema. Uns que la pregunta està molt bé, d’altres que era la pregunta adequada i la línia oficial que tornava a apel•lar que una consulta no és possible si no es fa dins del marc legal de la Constitució. Amb aquesta notícia es mostra com de malament estan les coses al partit socialista, no tenen un rumb clar i les respostes que donen no satisfan a ningú. Suposo que a la direcció del PSOE potser sí, però i els seus votants?

M’agradaria que algun dia ens poguéssim fer una idea sobre el que és la via federal. Tots els ciutadans tenen dret a saber (ja no dic a decidir perquè ells no ho contemplen) quina és la posició que defensa el socialisme. Estan a favor del dret a decidir? Per què no? Pensen donar alguna resposta coherent o senzillament volen estar al costat d’una Constitució caducada i sense resposta aparent?

El cas català necessita respostes. No és possible que s’estigui reclamant que es faci una consulta i que totes les respostes siguin buides i sense contingut. No em crec res del marc legal de la Constitució i a la vida totes les coses tenen solució a excepció de la mort. Realment els socialistes i l’Estat volen la mort de Catalunya? La tindran per la vida de la independència.

Mentrestant, seguiré assegut a casa esperant que surti qualsevol dirigent socialista i m’expliqui el que significa el federalisme. Com dirien alguns, pots esperar assegut perquè aquesta resposta ni ells mateixos la saben. Mala peça al teler pel futur del socialisme, una via política que a Catalunya ha entrat en un carreró sense sortida però que mai és tard per reconduir-ne el seu camí.

- Publicitat -